Foto: TT

Militären tar över lag och ordning i Rio

Uppdaterad
Publicerad

I en extrem åtgärd har Brasiliens president Michel Temer låtit armén ta kontroll över försöken att upprätthålla lag och ordning i delstaten Rio. Nu är general Walter Souza Braga Netto högsta ansvarig för säkerheten i en delstat med cirka 16 miljoner invånare och som enligt Temer i det närmaste tagits över av kriminella gäng.

Temers dekret om att sätta in militären har redan trätt i kraft trots att parlamentet först på måndag ska godkänna det formellt. Det ska gälla till slutet av året.

– Den organiserade brottsligheten har nästan tagit över staten Rio de Janeiro. Det är en tumör som sprider sig över hela landet och hotar lugnet hos vårt folk, sa den brasilianske presidenten i ett tal till kongressen, uppger det brasilianska mediebolaget Globo.

Korrumperad poliskår

En del av problemet är att poliskåren är svårt korrumperad, och Netto ska rapportera direkt till presidenten. Samtidigt tolkar många åtgärden som ett försök från Temer att flytta fokus från korruptionsanklagelser som omger honom själv.

Enligt Brasiliens försvarsminister Raul Jungmann kommer ingripandet inte leda till några förändringar i respektive myndigheters uppdrag.

– Försvarsmakten har inte blivit en polisstyrka och kommer inte heller att få den makten, säger han.

Han betonade samtidigt att ingripandet inte utgjorde något ”hot” mot demokratin, rapporterar Globo.

Att låta soldater agera på landets gator är känsligt i ett land som genomlevde två årtionden av militärdiktatur, som upphörde i mitten av 1980-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.