Militärledaren: ”Veckan har varit härlig”

Uppdaterad
Publicerad

I Thailand har yttrandefriheten starkt begränsats sedan militärjuntan tog makten i våras. Tidningar, radio och tv censureras och myndigheterna övervakar vad människor skriver i sociala medier.

”God kväll, kära medborgare. Den gångna veckan har varit extremt härlig”

Det är budskapet när Thailands nuvarande premiärminister, general Prayuth, framträder i sitt tv-program, som sänds varje fredagkväll i alla thailändska tv-kanaler.

Thailändskt uppror

Sedan statskuppen i maj har Thailands militärjunta jobbat hårt för att förbättra bilden av sig själv, bland annat genom en specialgjord musikvideo som sprids på nätet där soldater gör goda gärningar.

Hemsidor censureras

Budskapet är att juntan lovar att lämna ifrån sig makten när, som de säger, ”lyckan har återvänt till folket”. Under tiden tar sig myndigheterna rätten att slå ner på allt som hotar den rådande ordningen, inte bara ute på gatorna utan också på nätet.

– Många hemsidor han censurerats och flera av dem handlade om politik och den rörelse som är emot militärkuppen, säger Bangkokbaserade nätaktivisten Arthit Suriyawongkul, som jobbar på Thai Netizen Network, en organisation som dokumenterar hur myndigheterna inskränker yttrandefriheten på nätet.

Använder metaforer

Sociala medier som Facebook och Twitter är populära i Thailand, men de senaste månaderna har användarna blivit försiktigare när de skriver kritiska saker om regimen.

– De försöker använda metaforer och symboler och kritiserar saker genom att nämna dem indirekt och ibland genom att använda fejkade namn. De vet att om de använder sina riktiga namn kommer de att få problem, säger Arthit som nyligen var på besök i Stockholm.

Problem får också den som säljer dataspelet Tropico 5 som sedan augusti är förbjudet i Thailand. Detta på grund av möjligheten att i spelet iscensätta en statskupp.

Och den som i dag håller upp tre fingrar i luften, precis som i de amerikanska Hunger games-filmerna, riskerar upp till sju års fängelse. Gesten blev populär i somras som en protest mot regimen.

Folk börjar få nog

Ett missnöje bubblar alltså bland befolkningen, även om militären gör sitt bästa för att tysta kritik. Och enligt Arthit har människor börjat få nog av general Prayuths tv-program på fredagkvällar.

– Han använder programmet mer och mer för att ge igen på den som kritiserar honom eller regeringen så det har blivit en personlig grej för honom och folk börjar tröttna på det. Många vill bara koppla av på fredag kväll och se någon tv-serie, säger Arthit Suriyawongkul.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thailändskt uppror

Mer i ämnet