Foto: Håkan Lyktberg/Svt.

Bärplockarna ger upp kampen

Uppdaterad
Publicerad

Många av de thailändska bärplockarna som inte fått ut sin lön har nu pressats till att ge upp sin kamp, efter hot att företaget annars skulle ta deras mark ifrån dem.

– Vi orkar inte kämpa längre. Ingen hjälper oss och stöttar oss. Vi har helt enkelt inget annat val än att gå med på företagets krav, säger Chaichana Luecha till SVT.

Det har nu gått nästan sju månader sedan 250 thailändska bärplockare tvingades återvända hem från Sverige utan lön, efter att ha plockat i trakterna kring Lesjöfors i Värmland och Hällnäs i Västerbotten.

Thailändskt uppror

I en arbetsdomstol i staden Korat i nordöstra Thailand valde 150 av dem under onsdagen att skriva under ett avtal. Pressade av sin arbetsgivare, det thailändska bemanningsföretaget M Phoenix Enterprise.

– Inför hotet att förlora sin mark och sina maskiner har plockarna nu lovat att dra tillbaka alla sina stämningar mot företaget, både civilrättsligt och när det gäller brottmål, säger en av plockarnas advokater Supisaan Tailue, till SVT.

Drar tillbaka stämmningar

I den cyniska bärbranschen är det plockarna själva som måste stå för kostnaderna för till exempel flygbiljett, visum, registrering och andra administrativa kostnader.

Trots att det i till exempel Chaichana Luechas fall inte står ett ord i hans kontrakt med M Phoneix Enterprise om att han ska stå för dessa kostnader.

Enbart kostnaden för en flygbiljett är enorm för Chaichana och de andra. Därför tvingades de låna pengar från sin egen arbetsgivare, M Phoneix Enterprise, mot att de satte sin mark och sina jordbruksmaskiner som säkerhet.

– De som skrivit under att de drar tillbaka sina stämningar och lägger ner sina krav på lön, har nu fått tillbaka de lagfarter för mark och maskiner som företaget hade, säger advokaten Supisaan Tailue.

Skulder till företaget har ökat

– Även jag kommer att skriva under. En efter en har de starkaste bland oss plockare givit upp. Nu ger också jag upp, säger Chaichana Luecha.

M Phonenix Enterprise har fortfarande inte förklarat eller redovisat varför de inte betalade ut några löner i Sverige i somras. De har inte heller visat några papper på hur de räknat när det gäller plockarnas skulder.

De kontrakt som plockarna haft, som sa att de skulle ha minimilöner i Sverige på 18 975 kronor i månaden, har inte varit vatten värda i Arbetsdomstolen i Korat.

Någon egentlig rättegång har det inte heller handlat om utan istället en förhandling mellan företaget och plockarna.

Förhandlingar som nu dragit ut i månader. Samtidigt som räntor gjort att plockarnas skuld till företaget och andra de lånat från ökat undan för undan.

Orkar inte kämpa längre

Enligt advokat Supisaan Tailue kommer några av de plockare som går med på företagets krav även få en del kontanter, som mest 50 000 bath, motsvarande ungefär 10 000 kronor.

De 150 plockare som nu skrivit under företagets krav var idag kallade till rätten i Korat. Hur de 100 som inte var kallade idag, och som ska kallas senare, kommer att ställa sig till företagets krav är ännu osäkert.

Men ingen av dem vi talar med tror att någon kommer att orka kämpa längre.

– Det känns som om ingen stödjer oss. Vare sig företaget, domstolen eller vår regering. Inte ens våra egna advokater, säger plockaren Somsak Samersap uppgivet till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thailändskt uppror

Mer i ämnet