Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det blir mord och förödelse i ännu större omfattning än i Game of Thrones. Och det utspelar sig i våra trädgårdar, säger Michael ”The Bug Guy” Raupp. Foto: SVT/EVNVisa alla (2)
Visa alla (2)

Miljarder cikador redo för invasion i USA – efter 17 år under jord

Uppdaterad
Publicerad

De har levt och frodats under marken men svärmar nu för första gången sedan 2004. Nu möter delar av USA de 17-åriga cikadornas invasion igen.

– Under de kommande veckorna får vi se miljarder om inte biljoner sjuttonårscikador komma upp ur marken, säger entomologen Michael Raupp vid University of Maryland.

De periodiska cikadorna har en av de märkligaste överlevnadsstrategierna av alla varelser på vår planet.

Cikadornas larver lever ett långsamt liv under marken och gräver sig bara upp var 17:e år. Då förvandlas de till vuxna insekter som flyger upp i träd för att para sig och lägga ägg. Ungefär en vecka senare dör insekterna.

– De kommer i så stora skaror att det räcker som föda åt alla som vill äta upp dem. Sedan återstår ändå tillräckligt många för artens fortplantning, säger säger Michael Raupp.

Väcker oro

Vissa amerikaner är nyfikna och funderar kanske på att pröva ett recept på cikada tillagad med svamp eller choklad. Andra beskriver snarare känslor av äckel eller skräck – även om insekterna inte utgör något större hot för varken människor eller de flesta växter.

– De kidnappar inte små barn och hundar som aporna i Trollkarlen från Oz, säger Michael Raupp.

17-årig cikada är tre arter av släktet magicicaʹda i insektsfamiljen cikador. De förekommer i östra och mellersta USA och är 2-3 centimeter långa och har ett vingspann på ungefär sju centimeter.

Under 17 år genomgår larven ett antal larvstadier nere i jorden. Därefter kläcks nästan alla vuxna ungefär samtidigt ur det sista larvstadiet, för att under en kort period ovan jord föröka sig och sedan dö.

Det finns också 13-åriga cikador. Den långa larvperioden anses bero på bristande tillgång till föda och låga temperaturer på nordliga breddgrader. Den synkroniserade kläckningen ökar chansen att hitta en partner att para sig med och förekommer också hos andra insekter med kortlivade vuxna.

Källa: Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer