Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Städer och byar i Indien, Bangladesh och Kina har drabbats hårt av översvämningarna. Foto: Biju Boro/TT

Miljoner hemlösa efter översvämningar i Indien och Bangladesh

Publicerad

Den senaste tiden har kraftiga monsunregn dragit in över Bangladesh och delar av Indien med förödande översvämningar som följd. Dussintals personer har dött medan miljoner förlorat sina hem, och militären har kallats in för att evakuera tusentals som strandats i vattenmassorna, skriver AP.

De kraftiga regn som slår mot Indien och Bangladesh har pågått i veckor, men de senaste dagarna har situationen förvärrats avsevärt. Den ihållande nederbörden har fått vattennivåerna i ländernas många floder att stiga, med katastrofala följder för intilliggande byar och städer.

Särskilt svårt uppges läget vara för boende vid Brahmaputra, en av Asiens största floder som rinner genom hela Bangladesh och den indiska delstaten Assam. Vattnet har stigit över flodens vallar, vilket lett till översvämningar i 3 000 byar bara i Assam, enligt lokala myndigheter.

– Mängden vatten saknar motstycke, säger Sanjay O'Neil vid delstatens meteorologiska station till The Guardian.

Miljoner bostäder under vatten

Uppgifterna om hur många som mist livet i samband med ovädret skiljer sig åt, men i sammanställningar från stora internationella nyhetsbyråer räknas antalet dödsoffer till minst 60. I Bangladesh har minst 15 personer dödats av blixten sedan i fredags, uppger den lokala polisen enligt Reuters.

De materiella skadorna är ännu svårare att överblicka. Antalet människor som tvingats fly sina hem räknas i miljoner. I Assam-provinsen står bostäder tillhörande två miljoner under vatten, enligt lokala myndigheter. I intilliggande Bangladesh är situationen lika svår.

– Hur ska vi kunna äta under de här omständigheterna? Nu lever vi bara på ris och andra saker som folk ger oss, säger bangladeshiska Anjuman Ara Begum till AP. I hennes hus i regionen Sylhet står vattnet decimeterhögt.

Jättelik räddningsinsats

I såväl Indien som Bangladesh pågår nu jättelika räddningsinsatser för att evakuera människor som strandats i vattenmassorna. Militären har kallats in i båda länder för att med uppblåsbara flottar och mindre båtar föra människor i säkerhet. På många platser är det dock svårt att nå fram med hjälpen, enligt AP, då vägar och annan viktig infrastruktur ligger under vatten.

Mycket hopp faller nu till att regnet ska lätta de kommande dagarna, vilket prognoser också gett indikationer om, skriver Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer