Forskare: Skyfallen i södra Afrika en konsekvens av klimatet

Publicerad

Nya klimatmodeller hjälper forskare att snabbare avgöra vilka extremväder som kan kopplas till klimatkrisen. De senaste månadernas ovanligt häftiga stormar och skyfall över södra Afrika beror på klimatförändringarna. Det slår det globala forskningsnätverket World Weather Attribution fast.

I Sydafrika är dödssiffran uppe i 435 personer, i en av de häftigaste skyfall som någonsin drabbat landet. Sydafrikas president Cyril Ramaphosa sa att skyfallen tidigare i april var en nationell katastrof av en omfattning som tidigare aldrig skådats i landet.

Stora lermassor vällde fram, människor fastnade i sina hus och sköljdes bort. Nu pågår uppröjningsarbetet kring Durban. Tusentals människor är hemlösa. Döda kroppar bärs bort i liksäckar. I en av dem ligger Mxolisi Madziba. Hans anhöriga letade efter honom på flera bårhus innan de kunde identifiera kroppen.

– Även om det är väldigt smärtsamt så var det en lättnad att hitta kroppen. Nu kan vi ge honom en värdig begravning, säger Fikile Mtolo till nyhetsbyrån Reuters.

Säkra datamodeller

Det är med största säkerhet klimatkrisen som tog hans liv. I sin senaste rapport slår globala forskningsnätverket World Weather Attribution fast sambandet mellan stormarna i södra Afrika och den globala uppvärmningen. Förr kunde det ta flera år innan man med säkerhet kunde koppla enstaka väderfenomen till klimatförändringarna, i dag kan man ibland vara oerhört snabb.

Orkanerna Ana i slutet av januari och Batsirai i februari som slog hårt mot bland annat Madagaskar och Moçambique förstärktes av klimatförändringarna. De fick sin ökade energi av uppvärmningen i Indiska oceanen, säger Izidine Pinto, klimatforskare vid Cape Town Universitet och en av delförfattarna till FN:s klimatpanels IPCCs rapport AR6.

”Var exceptionellt”

De håller fortfarande på att analysera skyfallen runt Durban och den sista delen av deras slutrapport kring vårens extremväder i södra Afrika väntas om några veckor.

Genom att snabbt kunna identifiera hur klimatkrisen orsakar extremväder som skyfall, stormar, hetta och bränder hoppas forskarnätverket kunna hjälpa länder att bättre förbereda sig och minska mänskligt lidande och materiella förluster.

När till exempel Vietnam drabbades av svåra skyfall i oktober 2020 kunde man däremot inte slå fast att skyfallen förstärkts av den globala uppvärmningen utan att sådana kraftiga skyfall är att vänta vart åttionde år i regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.