Libanon har tagit emot cirka 1,5 miljoner flyktingar med en befolkning på 4,5 miljoner. Den amerikanska välgörenhetsorganinsationen Adra driver en skola för syriska flyktingbarn i Beirut. Foto: TT

Miljontals flyktingbarn missade det senaste skolåret

Uppdaterad
Publicerad

Över 3,5 miljoner flyktingbarn har inte kunnat delta i undervisning det senaste skolåret, enligt en rapport från FN:s flyktingorgan UNHCR.
– Utbildning för dessa barn och ungdomar är av yttersta vikt för att få en fredlig och hållbar utveckling i de länder som har välkomnat dem och för deras hemländer när de återvänder, säger Filippo Grandi, FN:s flyktingkommissarie.

Hälften av de 17,2 miljoner flyktingar under UNHCR:s mandat är barn. Av dessa är det över 3,5 miljoner mellan 5-17 år som inte går i skolan. 1,5 miljoner flyktingbarn missar grundskolan och två miljoner barn går inte i skolan på gymnasienivå, enligt en rapport från flyktingorganet.

LÄS MER: 15.000 flyktingbarn börjar i grekisk skola

Stor skillnad på gymnasienivå

Klyftan mellan barn som inte är på flykt, och de som är det, ökar. Globalt sett går 91 procent av alla barn i grundskola, men endast 61 procent av flyktingbarnen. När det gäller låginkomstländer är inte ens hälften av flyktingbarnen inskrivna i skolor.

– På gymnasienivå ökar skillnaderna ännu mer, där är 84 procent av världens ungdomar inskrivna men bara 23 procent av de men flyktingstatus. Än värre blir det på eftergymnasial nivå där ynka 1 procent av flyktingarna läser vidare jämfört med 36 procent globalt, berättar Katinka Lindholm, generalsekreterare på Sverige för UNHCR.

LÄS MER: Flyktingbarn – en utmaning för skolor

Ansträngningar ger resultat

Men trots en dyster rapport verkar det gå framåt. Under det senaste skolåret har andelen flyktingbarn som skrivits in i grundskolan ökat från 50 procent till 61. Detta främst tack vare de insatser som har gjorts i Syrien och att många barn har tagit sig till europeiska länder där det är skolplikt.

– De framsteg som gjorts vid inskrivningen av syriska flyktingbarn visar tydligt på potentialen i att det går att vända utbildningskrisen för flyktingbarn. Men den usla nivån på inskrivningar för flyktingbarn som bor i låginkomstregioner pekar tydligt på behovet av att investera i dessa ofta glömda värdländer, säger Filippo Grandi, FN:s flyktingkommissarie.

  • 6,4 miljoner barn under UNHCR:s mandat är i skolålder (5–17 år)
  • 3,5 miljoner barn under UNHCR:s mandat gick inte en enda dag i skolan förra skolåret
  • Det är fem gånger högre risk att flyktingbarn missar skolan än övriga barn
  • Andelen flyktingbarn som skrivs in i grundskolan har ökat från 50 procent till 61 procent senaste skolåret
  • För varje 10 flyktingpojkar som är inskrivna i skolan är det bara 8 flyktingflickor

Källa: UNHCR

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer