Miljörörelsen: Ett misslyckande

Uppdaterad
Publicerad

”Ynkligt”, ”skamligt”, ”innehållslöst”. Miljöorganisationer över hela världen tävlade med varandra om att beskriva Köpenhamnsmötet som ett misslyckande.

Nnimmo Bassey, ordförande i Jordens vänner, ansåg att världens rika länder nu har dömt miljoner av världens fattigaste till ”hunger, lidande och död” allt eftersom klimatförändringarna tilltar. Han lade hela skulden på de utvecklade länderna.

Kumo Naidoo, chef för Greenpeace International, sade att överenskommelsen har så många kryphål att ”det går att köra ett flygplan genom den, Air Force One, till exempel.”

Amerikanska Sierra Club hävdar att ansvaret faller tungt på USA:s senat som inte stöttat president Barack Obama med lagstiftning för att begränsa koldioxidutsläpp.

-President Obama och resten av världen fick betala priset här i Köpenhamn på grund av obstruktionspolitiker i USA:s senat, sade organisationens ordförande Carl Pope.

”Kan kosta människor livet”

Anders Hellberg, talesman i klimatfrågor för svenska Greenpeace, menar att den 19 december 2009 riskerar att ”gå till historien som dagen då miljoner människors dödsdom skrevs under”.

”Frågan är egentligen hur många människor som måste dö, hur mycket regnskog som måste brinna och hur stora städer som måste översvämmas innan våra politiker förstår att vi inte kan förhandla med klimatet”, säger han i ett pressmeddelande.

”Tandlöst avtal”

Ellie Cijvat, ordförande i Miljöförbundet Jordens Vänner, anser att världens ledare försökt att ”rädda sina ansikten i stället för att rädda klimatet”.

”Om det här tandlösa avtalet går igenom och blockerar ambitiösa avtal för en längre tid kan det inte betraktas som något annat än största tänkbara misslyckande”, säger Cijvat.

Pierre Radanne, klimatrådgivare i flera afrikanska länder, talade om ett ”sammanbrott för FN” medan Världsnaturfonden (WWF) oroas av att mötet inte tvingar länder att agera.

-Klyftan mellan retoriken och verkligheten kan kosta miljoner människor livet, hundratals miljarder dollar i förlorad välfärd och missade möjligheter, sade Kim Carstensen som står i spetsen för WWF:s globala klimatinitiativ.

Fortsatt hopp

Han tillade dock att löften som enskilda länder givit under konferensen kan bidra till mer konkreta åtgärder i framtiden.

-Vi är besvikna men fortsätter att vara hoppfulla, sade han.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.