Miniatyrhästen Leaf hittades på ett hustak. Foto: TT

Miniatyrhästen Leaf försvann i vattenmassorna – hittades på ett tak

Uppdaterad
Publicerad

En miniatyrhäst som försvann efter de kraftiga skyfallen i Japan förra veckan har hittats levande – strandad på ett hustak. Fortfarande är det ett mysterium hur Leaf, som hästen heter, hamnade där.

Hästen Leaf, som användes för djurterapi på ett vårdboende för äldre i Mabicho-distriktet i Kurashiki, försvann den 6 juli tillsammans med sitt föl när vattenmassorna drog in över regionen.

När boendet tvingades evakuera hade personalen inget annat val än att släppa ut hästarna, skriver den lokala tidningen The Asahi Shibun.

Leaf befarades ha drunknat, men i måndags gjorde räddningsarbetare en udda upptäckt: På taket till ett bostadshus stod en liten häst, täckt i lera. Det visade sig vara Leaf.

– Jag trodde att hon redan var död, men som tur var överlevde hon på taket. Leaf är så älskad att 40 eller 50 människor kommer på besök på helgerna för att mata henne. Hon skötte sig bra under de här tre dagarna, säger Masayuki Yoshida, som jobbar på äldreboendet till The Asahi Shibun.

Föll två meter ner till marken

Hästen må vara liten men att få ner henne från hustaket var inte det lättaste. Under räddningsarbetet föll Leaf två meter ner till marken, men klarade sig utan större skador, enligt The Japan Times.

Hur Leaf tog sig upp på taket är fortfarande höljt i dunklet, boende i området menar nämligen att vattnet aldrig steg så högt som upp till hustaken.

Earth, som det snart ettåriga fölet heter, saknas fortfarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.