Nära 200 döda i japanskt oväder Foto: TT/Shohei Miyano

Nära 200 döda i japanskt oväder – många saknas fortfarande

Uppdaterad
Publicerad

Räddningsarbetare arbetar fortfarande med att söka efter överlevande efter de kraftiga skyfall som drabbade Japan förra veckan. Cirka 60 personer saknas fortfarande och nära 200 människor har omkommit.
Nu förbereder sig landet för nästa hot – att vattenreservoarer kan brista och orsaka nya översvämningar.

Dödssiffran är den högsta för en regnrelaterad katastrof i landet på över tre decennier. Nu är det en kamp mot klockan att försöka hitta de som saknas.

– De kritiska 72 timmarna har passerat: Men vi fortsätter att leta och tror att det fortfarande finns överlevare, säger Mutsunari Imawaka från lokala myndigheter i Okayama – ett av de områden som drabbats värst av ovädret och efterföljande jordskred, till AFP.

I Japan har man en stor beredskap för jordbävningar, men den här typen av naturkatastrofer har man inte varit förberedd på, menar frilansjournalisten Said Karlsson, som bor i Tokyo.

– Det är framförallt jordbävningar man pratar om som alla har ett grepp om hur man ska hantera om det inträffar, men den här typen av översvämningskatastrofer hör man inte mycket om. Beredskapen är inte så jättebra för den här typen av katastrofer, det har vi märkt nu, säger han till SVT:s Morgonstudion.

Risk för nya översvämningar

Stora delar av landet är drabbade och enligt Said Karlsson har evakueringsorder gått ut till mellan fem och åtta miljoner människor. Nu står landet inför ett nytt hot.

– I de här områdena finns det många vattenreservoarer och man oroar sig för att de kan brista och orsaka nya översvämningar så den risken finns fortfarande, säger Said Karlsson.

Meteorologen: ”Det är extremt”

Orsaken till det kraftiga skyfallen är en orkan med vindar mellan 32 och 56 meter per sekund som har dragit in österifrån mellan Japan och Taiwan. På vissa ställen har det kommit 76 millimeter regn per timme.

– Det är mycket vatten på kort tid. Det är extremt, det är inte ovanligt med orkaner i de här områdena men det är ovanligt med så mycket regn, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Orkanen har nu dragit förbi och i Japan väntas det lugna ner sig.

– Orkanen kommer in över Kina men den kommer att försvagas. I Japan kan det komma något regnområde nästa vecka men inte så stora mängder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer