Estnisk minister avgår efter att ha kallat Biden för ”korrumperad”

Uppdaterad
Publicerad

Estlands inrikesminister Mart Helme avgår efter kontroversiella uttalanden om det amerikanska presidentvalet som enligt den avgående ministern var ”riggat”.

Mart Helme kallade även valets vinnare Joe Biden för ”en korrupt typ”.

Uttalandena har fått stark kritik från den estniska regeringen och president Kersti Kaljulaid har kallat ministerns uttalanden för en attack på estnisk demokrati och säkerhet.

Presidentvalet i USA 2020

En bild som inte delas av den avgående ministern.

-Jag har inte gjort något som äventyrar estnisk säkerhet. Ni kan inte sätta munkavle på mig, ingen kan sätta munkavle på mig, säger Mart Helme (Ekre) i samband med tillkännagivandet att han lämnar posten.

Det är inte första gången som Helme varit i blåsväder för kontroversiella uttalanden. Bland annat har han talat om Finlands statsminister Sanna Marin i nedsättande ordalag samt uttryckt att homosexuella kan ”sticka till Sverige”.

I ett svårt läge efter förra årets val bildade Centerpartiet, Ekre och Fäderneslandet en koalitionsregering. Det bräckliga samarbetet har hunnit gå igenom en rad politiska kriser sedan dess, och tre Ekre-ministrar har avgått eller petats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet