– Unga svarta män är överrepresenterade bland brottslingar och därför stoppar man ibland folk utan anledning, säger Dag Blanck.

USA-experten: ”Ett stort mått av rasism i det här”

Uppdaterad
Publicerad

Videon där George Floyd ligger på marken, omringad av fyra poliser och med den enes knä pressat mot nacken, har spridits över världen.

Gripandet blev Floyds död – och sätter återigen ljuset på polisens övervåld mot afroamerikaner.

– Det amerikanska samhället präglas av rasistiska strukturer, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

När polisen arresterade George Floyd trycktes han mot marken och i videoklippet som blivit viralt hörs han flämta, samtidigt som han säger att han inte kan andas.

Händelsen har lett till stora demonstrationer och har ännu en gång satt frågan polisbrutalitet på agendan.

George Floyd är inte den enda afroamerikanska mannen som mist livet till följd av polisens övervåld i USA. Varför polisbrutaliteten fortsätter har sina rötter långt tillbaka i historien, menar USA-experten Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

”Lever i skuggan av slaveriet”

– Relationen mellan afroamerikaner och polisen lever fortfarande i skuggan av det amerikanska slaveriet och av den legala segregationen som länge fanns, säger Blanck, och fortsätter:

– Polisstyrkorna var länge helt vita och sågs ofta av de svarta som en del av det förtryckande samhället.

Men problemet är mångbottnat. Ekonomisk ojämnlikhet och liberala vapenlagar spelar en stor roll i sammanhanget.

– Unga svarta män är överrepresenterade bland brottslingar och därför stoppar man ibland folk utan anledning, säger Dag Blanck.

Han fortsätter:

– Eftersom det finns så mycket vapen i omlopp i det amerikanska samhället är det väldigt svårt att veta om det finns något vapen i bilen. Det kan leda till att poliserna ibland överreagerar.

Av rädsla för att själva bli skjutna?

– Naturligtvis. Om någon öppnar handskfacket i bilen för att ta fram körkortet, kan man inte veta vad som finns där. Det kan leda till väldigt spända situationer.

”Gör försök att utrota rasismen”

Dag Blanck säger att det är viktigt att uppmärksamma att den amerikanska polisen på många håll gör seriösa försök för att utrota rasismen inom kåren.

-  Man tar bort rasistiska personer. Man har infört kameraövervakning i bilar, och ibland används ”bodycameras” för att kunna dokumentera vad som har hänt i en situation. Man försöker också föra in minoritetsgrupper bland polisen för att avdramatisera de här situationerna.

Är polisen i USA mer rasistisk än andra yrkesgrupper?

– Det är svårt att svara på generellt, men det har funnits rasism bland poliser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.