Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Minst 17 döda i attack mot ukrainsk stad

Uppdaterad
Publicerad

17 personer dödades och minst 32 skadades i en rysk attack mot staden Kostyantynivka i Ukraina, uppger ukrainska myndigheter.

– Den ryska ondskan måste besegras så fort som möjligt, skriver Volodymyr Zelenskyj på Telegram.

Attacken, som uppges ha utförts av ryskt artilleri, skedde under onsdagseftermiddagen på en marknad i en central del av staden. Bilder från platsen visar hur en kraftig explosion plötsligt inträffar på en välbesökt shoppinggata.

Räddningsinsatsen är nu avslutat på platsen och Ukrainas president Zelenskyj säger att antalet dödsoffer och skadade komma att öka. En av de döda ska vara ett barn.

Ett flertal affärer och andra byggnader ska även ha skadats kraftigt. Det är ännu oklart exakt vilket slags vapen som använts i attacken.

”En avskyvärd ondska”

Kostyantynivka ligger i närheten av staden Bachmut vid östfronten.

– De i världen som fortfarande har med Ryssland att göra ignorerar denna verklighet. En avskyvärd ondska, skriver president Zelenskyj.

Samtidigt befinner sig Danmarks statsminister Mette Frederiksen i Ukraina. På en presskonferens tillsammans med Zelenskyj fördömer hon attacken.

– Det är hjärtskärande. En påminnelse om krigets hemskhet när oskyldiga människor dödas på en marknad, säger hon.

Ukrainska åklagare har inlett en utredning om krigsbrott, skriver public service-bolaget Suspilne. Ryssland hade vid 16.30-tiden ännu inte kommenterat händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.