Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På tisdagen väntas mer regn och stormvindar i östra och södra Kentucky som kommer att försvåra räddningsarbetet. Foto: TT

Dödssiffran stiger i Kentucky

Uppdaterad
Publicerad

Det kommande dygnet väntas mer regn som kommer att försvåra räddningsinsatserna i den översvämningsdrabbade delstaten Kentucky i USA. Ett trettiotal personer, av dem fyra barn, har omkommit och dödssiffran väntas stiga eftersom det kan ta veckor innan alla drabbade har hittats, säger guvernör Andy Beshear till NBC. Nu inför man utegångsförbud till följd av nattliga plundringar.

Myndigheterna jobbar nu hårt med att erbjuda mat och tak över huvudet för de tusentals som drabbats. Under måndagen försvårades räddningsarbetet av ytterligare regnfall. Och till natten och tisdagsmorgonen väntades mer regn och nya stormar, enligt nationella väderstationer

– Vi är fortfarande fokuserade på att möta de omedelbara behoven av mat, vatten och logi för tusentals av våra Kentuckybor som har blivit hemlösa i den katastrofala översvämningen, säger guvernör Andy Beshear i ett uttalande, enligt Reuters.

I de värst drabbade områdena har hela byggnader svepts med. På vissa platser föll upp mot 270 millimeter inom loppet av ett dygn vilket orsakade omfattande och snabba översvämningarna.

Utegångsförbud införs

Räddningstjänst, bland dem nationalgardet från flera olika delstater, söker drabbade med motorbåtar och helikoptrar. Hittills har 1400 personer undsatts, rapporterar TT.

På tisdagen väntas mer regn och stormvindar i östra och södra Kentucky som kommer att försvåra räddningsarbetet. President Joe Biden utlyste på fredagen nödläge i delstaten och man inför nu utegångsförbud i stora delar av delstaten till följd av nattliga plundringar som ägt rum som följd av stormen.

De dödliga översvämningarna i Kentucky inträffar mindre än åtta månader efter att en serie tornados dragit in över delstaten och som dödade minst 74 personer.

Fyra yngre syskon bland de omkomna

Dödsfallen i samband med de pågående översvämningarna har hittills rapporterats i Knott, Perry, Letcher och Clay Counties. Fjorton personer, inklusive fyra barn som uppges vara syskon, bekräftades döda på fredagseftermiddagen i Knott County. Barnens moster berättar för CNN att hon fick dödsbeskedet från barnens mamma. Enligt mostern ska familjens husbil blivit översvämmad varpå familjen tvingades söka skydd på taket.

– De höll om dem, men vattnet blev så starkt att det sköljde bort dem, säger mostern när hon berättar om hur hennes syster och hennes partner försökte rädda barnen.

Syskonen uppges vara två, fyra, sex och åtta år gamla.

”Människor miste allt”

Vid klockan två, natten till torsdagen, tilltog regnet i orten Hindman i Knott County, varpå mobiltäckningen och telefon- och internetuppkopplingen slockande. Det berättar Benny Bailey, chef för det volontära brandförsvaret.

– Mot morgonen krossades människors liv. Städer raserades och människor miste allt, säger han.

Se förödelsen i Hindman och hör mer från Benny Bailey i klippet ovan.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.