Medlemmar ur den mexikanska armén vaktar utanför Muncipal-palatset i San Miguel Totolapan, Guerrero. Foto: Stringer/EPA

Minst 18 döda i skottlossning i Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

Minst 18 personer har dödats i en skottlossning i staden San Miguel Totolapan i södra Mexiko. Ett ökänt kriminellt gäng anklagas för det blodiga dådet.

På tv-bilder syns hur stadens rådhus genomborrats av kulor medan människor hörs skrika i bakgrunden. På sociala medier cirkulerar bilder på blodiga kroppar som ligger utspridda på gatorna.

Enligt åklagaren Sandra Luz Valdovinos finns stadens borgmästare Conrado Mendoza Almeda bland de döda. Hans parti PRD fördömer den ”fega avrättningen” på borgmästaren och kräver rättvisa. Även Mendoza Almedas far ska ha dödats, rapporterar BBC, i attacken som skedde i fullt dagsljus i delstaten Guerrero.

Motivet är oklart

Lokala medier uppger att det kriminella gänget Los Tequileros, med kopplingar till det ökända drogsyndikatet Jalisco nueva generación, tros ligga bakom attacken. Motivet är ännu oklart.

San Miguel Totolapan – med runt 4 300 invånare – ligger i regionen Tierra Caliente, som beskrivs som en ytterst våldsam del av det delvis gängkontrollerade södra Mexiko.

Sedan 2006, då den mexikanska regeringen satte in militären i kampen mot knarkkartellerna, har fler än 340 000 människoliv krävts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.