Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Minst 38 av dödsoffren är skolelever, enligt staden Mpondwes borgmästare. Foto: AFP

Minst 41 döda i skolattack i Uganda – kopplas till IS

Uppdaterad
Publicerad

Minst 41 personer har dödats i en attack mot en skola i västra Uganda, varav 38 av offren är elever enligt borgmästaren.

En sovsal sattes i brand och ett matförråd plundrades när skolan i Mpondwe, nära gränsen till Kongo-Kinshasa, attackerades sent i fredags kväll.

Dödssiffran har stigit till minst 41 från 25 som tidigare meddelats av polisen, uppger ugandiska medier på lördagen.

38 skolelever döda

Minst 38 av dödsoffren är skolelever, enligt Mpondwes borgmästare Sevelest Mapoze. Även en vakt och två personer som befann sig utanför skolan uppges ha dödats i attacken.

Skolan har elever i åldrarna 13 till 18 år, enligt CNN.

Tillståndet för åtta personer som har förts till sjukhus beskrivs som kritiskt.

IS uppges ligga bakom attacken

Den islamistiska rebellgruppen ADF, med kopplingar till terrorrörelsen IS, misstänks ligga bakom attacken. Enligt Enanga flydde gärningspersoner mot Virunga nationalpark i Kongo-Kinshasa och jagas nu av armé- och polisstyrkor.

Enligt Dick Olum, befälhavare för västra Ugandas militär, ska gärningspersonerna befunnit sig i staden två dagar innan attacken och haft span på och även besökt skolan innan dådet inträffade, rapporterar Reuters.

ADF, som ursprungligen var rebeller i Uganda, har sedan 1990-talet varit baserade i Kongo-Kinshasa. Sedan dess har de anklagats för att ha dödat tusentals civila.

I januari i år tog ADF på sig en attack i en bar i östra Kongo-Kinshasa, då minst 20 personer dödades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.