Minst 35 personer ska ha dött i måndagens terrordåd. Foto: Ahmad Al-Rubaye/AFP

Minst 35 personer döda i självmordsattack

Uppdaterad
Publicerad

Under firandet av den muslimska högtiden Eid al-adha så exploderade sprängladdningen som dödade minst 35 människor. Den dödligaste i Iraks huvudstad Bagdad på flera år.

– Med detta fruktansvärda dåd slår de till med civila som måltavla, säger Iraks president Barham Salih till Reuters

Minst 35 människor har dött och över 60 har skadats efter att en självmordsbombare utlöst en sprängladdning. Händelsen inträffade på en marknad i Iraks huvudstad Bagdad, det säger sjukhuskällor till nyhetsbyrån Reuters.

Terrorsekten IS har tagit på sig dådet och hävdar att det var en av deras anhängare som utlöste sitt bombbälte i distriktet Sadrstaden.

Brittiska BBC beskriver måltavlan för måndagens attack som familjer som var ute och handlade inför de festligheter som Eid al-adha innebär. Bland de dödade finns kvinnor och barn.

Poliser arresterade

Efter dådet så blixtinkallade premiärminister Mustafa al-Kadhimi till ett möte med säkerhetspersonal i landet. Iraks president har kommenterat händelsen på Twitter:

– Vi kommer inte ge upp förrän terrorismen kapats längs med rötterna, skriver preident Barham Salih.

Enligt BBC så har premiärminister Mustafa al-Kadhimi beodrat att den federala polis som ansvarat för säkerheten på torget ska arresteras och att en utredning pågår.

Irak skakas återigen

Efter att IS ansetts besegrade 2017 så sjönk antalet terrorattacker i landet drastiskt, från en nivå där terrorsekten nästan dagligen utfört dåd mot civila. Nu skakas Irak återigen av angrepp från IS.

I april så dödades fyra personer efter att en bilbomb exploderat på en marknad i Sadrstaden. Ett område som beskrivs som Bagdads huvudområdet för landets Shiamuslimer.

IS tog även på sig det sprängdåd som dödade 32 personer i januari på Tayaran torget. Det beskrevs då som det dödligaste terrordådet i Bagdad på tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.