På torsdagsmorgonen detonerade två självmordsbombare varsin sprängladdning på en marknad i centrala Bagdad. En av angriparna låtsades vara sjuk för att locka till sig fler människor, enligt inrikesdepartementet. Foto: SABAH ARAR / AFP

28 döda efter sprängdåd i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Minst 28 personer har dödats sedan två självmordsbombare detonerade varsin sprängladdning på en marknad i centrala delarna av Iraks huvudstad Bagdad. Över 73 personer har skadats.

En av angriparna låtsades vara sjuk för att locka till sig fler människor.

Dådet vid Tayarantorget i centrala Bagdad inträffade på torsdagsmorgonen. En militärchef uppger för den irakiska nyhetsbyrån INA att det handlar om två explosioner som inträffat nära torgetrapporterar Al Jazeera.

Låtsades vara sjuk

Enligt inrikesdepartementet rusade den första angriparen in på marknaden och låtsades vara sjuk, så att människor skulle samlas runt omkring. Därefter detonerade personen sin sprängladdning.

När människor samlades kring offren detonerade den andra angriparen sin sprängladdning.

Minst 28 personer är döda enligt miltären. Men källor inom polis och sjukvården tror att dödssiffran kan vara ännu högre, rapporterar AP.

Ingen har tagit på sig dådet

Över 73 personer har rapporterats vara skadade och samtliga sjukhus i Bagdad har mobiliserat för att ta emot skadade. Men flera personer är så svårt skadade att det finns risk för att dödssiffran stiger, skriver Al Jazeera.

Hittills har ingen tagit på sig attentaten som irakiska myndigheter betraktar det som terrordåd.

IS-celler i bergen

Efter flera år av dödligt våld med sekteristiska förtecken har självmordsdåd blivit relativt sällsynta i Bagdad, inte minst sedan Irak utropade seger över sunniextremistiska Islamiska staten, IS.

Men sovande IS-celler har fortsatt att vara aktiva i bergiga ökenområden, där de går till attack mot säkerhetsstyrkor eller statlig infrastruktur.

”Utfördes av IS”

Militären misstänker att det är en sådan grupp som ligger bakom självmordsbombningarna, rapporterar AP.

– Det här är en terrorhandling utförd av en sovande IS-cells. IS vill bevisa att de existerar, säger general Tahsin al-Khafaji, talesperson för flera av de irakiska styrkorna.

Den senaste stora attacken i Bagdad ägde rum i januari 2018, då över 30 personer dödades i ett dåd på just Tayarantorget. Den attacken skedde bara några månader innan Irak gick till valurnorna. Även nu förbereder sig landet för att gå till val senare i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer