Donald Trump/Man som tidigare var anställd av Blackwater Foto: YURI GRIPASAndrew Harnik/EPA/AP

Mördade civila i Irak – benådas av Trump

Uppdaterad
Publicerad

Anställda på säkerhetsföretaget Blackwater sköt ihjäl minst 14 irakiska civila. Nu benådas de av USA:s avgående president Donald Trump.

Den 16 september 2007 öppnade anställda från det privata amerikanska säkerhetsföretaget Blackwater eld mot obeväpnade civila i den irakiska huvudstaden Bagdad. Minst 14 miste livet. Ytterligare ett tjugotal skadades.

Massakern på Nisurtorget blev en internationell skandal och spädde på vreden mot USA:s närvaro i landet. Tre av de inblandade Blackwateranställda dömdes sedermera till trettioåriga fängelsestraff för dråp. Den fjärde, Nicholas Slatten, dömdes till livstids fängelse för mord.

Nu får samtliga sina straff upphävda. Vita huset skriver i ett uttalande att männen, som tidigare har varit en del av USA:s militär, ”har tjänat landet under lång tid”.

”Förolämpar offrens minne”

Den amerikanska medborgarrättsorganisationen ACLU kallar beskedet ”en ny bottennivå” för den avgående presidenten.

-President Trump förolämpar minnet av de irakiska offren och besudlar sitt ämbete ytterligare med det här beslutet, säger Hina Shamsi, som leder ACLU:s program för inrikes säkerhet, till nyhetsbyrån AFP.

Det finns flera kopplingar mellan Trumpregeringen och Blackwater, som sedan massakern bytt namn till Academi. Säkerhetsföretagets grundare Eric Prince donerade miljontals kronor till Trumps valkampanj 2016 och fungerar enligt Washington Post som en ”informell rådgivare” till presidenten.

Hans syster Betsy DeVos är dessutom Trumps utbildningsminister sedan 2017.

Benådar allierade

Trump benådar också två personer som har dömts för brott i samband med Rysslandsutredningen, som undersökte en eventuell koppling mellan Trumps presidentvalskampanj och Ryssland.

På listan över benådningar finns även tre före detta republikanska kongressledamöter.

”Om du ljuger för att täcka upp för presidenten blir du benådad. Om du är en korrupt politiker som stöttade Trump blir du benådad. Om du mördade civila i krig blir du benådad”, kommenterar Adam Schiff, kongressledamot från Demokraterna som ledde de uppmärksammade riksrättsförhören om Trumps agerande i Ukraina, i ett uttalande återgivet av AFP.

Inte ovanligt

Det är inte ovanligt att amerikanska presidenter utnyttjar sin sista tid vid makten till att benåda personer. I november benådade Trump sin tidigare nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn, som i samband med Rysslandsutredningen erkände att han hade ljugit för FBI. I juli upphävde presidenten också fängelsestraffet för sin tidigare rådgivare Roger Stone.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.