Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Minst 50 döda kroppar har hittats i en lastbil i Texas

Uppdaterad
Publicerad

Minst 50 döda kroppar har hittats i lastbilen som påträffats i närheten av San Antonio i den amerikanska delstaten Texas, uppger Mexikos utrikesminister. 16 överlevare ska ha förts till sjukhus. Enligt en källa till nyhetsbyrån AP ska det handla om personer som smugglats till USA.

Räddningstjänsten larmades till platsen på måndag kväll lokal tid efter att en person i närheten hört rop på hjälp från lastbilen. Den personen ska då ha kikat in genom en lastbilsdörr som stod delvis öppen och sett flera avlidna människor. Det ska handla om minst 50 personer, rapporterar Reuters, och hänvisar till Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard.

”En tragedi”

Det finns än så länge få uppgifter om offrens identiteter eller var de är hemmahörande, men enligt CNN ska två av de överlevande vara från Guatemala. Enligt Ebrard ska 22 mexikaner, sju guatemalaner och två honduraner finnas bland de döda.

På tisdagen meddelade Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador att han kommer att träffa USA:s president Joe Biden i Washington den 12 juli. Centrum för diskussionerna kommer att vara just migrationen.

Varmaste månaden

 Juni månad har varit den varmaste någonsin i San Antonio och personerna i lastbilen ska ha dött av hettan. Enligt räddningstjänsten har man inte funnit något vatten i lastbilen, som påträffades övergiven i ett glesbebyggt område, enligt tidningen New York Times.

Den lokala polisen tror att några av personerna har försökt hoppa ur lastbilen då kroppar påträffats i flera kvarter och säger att man ännu inte vet hur många som var i lastbilen totalt, rapporterar The Texas Tribune.

– Det är inget annat än en tragedi, säger San Antonios borgmästare Ron Nirenberg på en presskonferens.

Liknande händelse 2017

Bland de 16 som har tagits till sjukhus för vård finns fyra barn och 12 vuxna.

Tre personer har gripits, men enligt CNN är det fortfarande oklart vad deras koppling till händelsen är.

2017 hittade San Antonio-polisen 39 människor under liknande omständigheter. Tio personer avled då och lastbilsföraren dömdes till livstids fängelse 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.