Många hus har blivit förstörda efter tsunamin och skalvet på Indonesien. Foto: BAY ISMOYO/AFP/TT

Minst 832 döda efter tsunamin i Indonesien

Uppdaterad
Publicerad

Dödssiffran efter skalvet och tsunamin på den indonesiska ön Sulawesi fortsätter att stiga. Minst 832 personer har bekräftats döda, meddelade landets myndigheter på söndagen. Många människor tros fortfarande vara fast under rasmassor.

Minst 832 personer har omkommit till följd av skalvet och tsunamin som på fredagen drabbade kuststäderna Palu och Donggala, bekräftar nu indonesiska myndigheter. Ett mycket större område än man tidigare trott verkar ha drabbats, enligt landets katastrofmyndighet som höll en presskonferens på söndag morgon svensk tid.

821 av de döda omkom i Palu medan 11 personer dog i Donggala.

Indonesiens vicepresident Jusuf Kalla befarar att antalet döda lär vara över tusen personer. Det är fortfarande svårt att nå Donggala och städerna Sigi och Boutong, och rapporterna därifrån är inte fullständiga.

Fastnade under rasmassor

Enligt Muhammad Syaugi, som arbetar med räddningsarbetet, är många människor fortfarande fast under rasmassorna och rop på hjälp har hörts från det åtta våningar höga Roa-Roa Hotel.

– Jag kan fortfarande höra röster som ropar på hjälp när jag var där för att inspektera området, säger han till den lokala nyhetssajten Detik, enligt AP.

Syaugi beräknar att omkring 50 personer kan vara fast.

Vågor på uppemot sex meter drog in över Palu, där hundratals hade samlats för en strandfestival.

Tusentals personer tros ha förlorat sina hem och köpcenter och sjukhus har kollapsat.

– Tsunamin kom inte ensam, den drog med sig bilar, stockar, hus, den träffade allt på land, säger katastrofmyndigheten BNPB:s talesperson Sutopo Purwo Nugroho, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Räddningsarbetet har försvårats av ett strömavbrott och att många vägar och en bro kollapsat. Under söndagen kommer Indonesiens president Joko Widodo att besöka området. Foto: ANTARA FOTO TPX IMAGES OF THE DAY/REUTERS/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.