Riyad Lamadjido från Palu som läser på universitet i Stockholm har äntligen kommit i kontakt med några av sina släktingar. Foto: Privat

Riyad Lamadjido fick inte kontakt med familjen: ”Det är kaos i Palu nu”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 400 människor beräknas ha mist livet när en tsunami svepte in över delar av Indonesien. Riyad Lamadjido har haft svårt att kontakta sin familj i staden Palu eftersom telefonnätet ligger nere.

Tsunamin som svepte in över indonesiska Palu har förstört kommunikationsvägarna till staden. Den som försöker kontakta vänner och släkt för att se hur de mår får det svårt. Riyad Lamadjido från Palu som läser på universitet i Stockholm har bara lyckats få kontakt med en släkting.

– Jag har fått all min information från en kusin. En del av min familj mår bra, andra har vi fortfarande inte hört från, sa han till SVT Nyheter ungefär ett dygn efter tsunamin.

Foto: Privat

Tillbringar mycket tid vid vattnet

Riyad Lamadjido säger att Palu är en stad där mycket händer vid havet – människor både bor där och tycker om att tillbringa tid på stranden. Hans egen familj, av vilka delar bor vid vattnet, sprang i panik när tsunamin kom, och skingrade sig över staden. Senare fick han veta att familjen hade lyckats hitta varandra, men de har inte vågat ta sig hem.

– Många människor är nu rädda att gå tillbaka och vet inte i vilket skick deras hem är, säger han.

En mängd byggnader har kollapsat bland dem sjukhus, hotell, köpcentrum. Dödssiffran låg ungefär ett dygn efter tsunamin på nära 400 personer, men förväntas stiga då ungefär lika många är skadade och människor saknas.

En stor spricka på flygplatsen är en av de konsekvenser som skett på infrastrukturen i området. Foto: Privat

Har inte hänt på generationer

Invånarna som kom undan har tagit sin tillflykt till härbärge på stora fält, eftersom de är rädda att vara nära byggnader som kan rasa. Riyad Lamadjido säger att Paluborna är vana vid mindre jordbävningar men att en tsunami inte har drabbat staden sedan hans mormors generation.

– Det är kaos i Palu nu. Jag är mycket orolig för min familj, säger han.

Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.