48-årige Darren Osborne dödade en person och skadade tolv när han rammade dem med en hyrd skåpbil. Foto: TT

Minst 43 års fängelse för bilattack mot moské

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske man som rammade en grupp människor utanför en moské i London i somras har dömts till livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning på 43 år, enligt nyhetsbyrån AP.

Attacken utfördes den 19 juni i fjol. 48-årige Darren Osborne körde en hyrd skåpbil in i en grupp människor i närheten av moskén i Finsbury Park i centrala London. En 51-årig man avled och tolv personer skadades.

Osborne brottades ned och hölls fast av vittnen efter dådet, som inträffade i samband med att människor lämnade moskén efter söndagsbönen under fastemånaden Ramadan. Vittnen på plats uppgav att Osborne skrikit att han ville döda muslimer.

Attacken vid Finsbury Park moské

Domstolen slår fast att Osborne utförde dådet på grund av sitt hat mot muslimer, skriver TT. Domare Bobbie Cheema-Grubb menar att mannen ”förgiftats” av högerextrema tankegångar, enligt AP.

Darren Osborne döms för mord och mordförsök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid Finsbury Park moské

Mer i ämnet