Den 47-årige mannen misstänks för terrordåd efter att ha kört in i människor utanför en moské. Foto: Privat

Darren Osborne misstänks för attacken mot moskén i London

Uppdaterad
Publicerad

Darren Osborne. Så heter den 47-årige fyrabarnspappan som misstänks för terrorattacken mot en moské i norra London. Hans familj kände igen honom direkt på tv-bilder och beskriver honom som problemfylld.
– Det är en fruktansvärd chock, jag kan inte ta in det, säger Osbornes mamma till ITV News.

Tio personer skadades och en dog när en skåpbil körde rakt in i en grupp människor utanför en moské i Finsbury Park i norra London. Den man som är anhållen misstänkt för terrorbrott efter att ha gripits på platsen är Darren Osborne, 47, en fyrabarnspappa bosatt i Cardiff i Wales, på Storbritanniens västkust. Efter dådet ska han enligt vittnen ha skrikit att han ville ”döda alla muslimer”.

Hade mentala problem

Osbornes familj har gått med ett uttalande där de säger att de är i massiv chock över vad han gjort och att de tänker på alla som drabbats. Hans mamma beskriver sin son som en ”komplex” person som haft mentala problem.

– Jag tänker inte försvara honom men det är min son och det är en fruktansvärd chock. Det här är ett ohyggligt dåd, säger mamman till ITV News.

LÄS MER: Detta vet vi – Misstänkt terrordåd i nårra London

Hon fortsätter:

– Min son är ingen terrorist. Han är en man med problem.

Även Osbornes syster har talat med medierna och insisterar på att hennes bror inte var intresserad av terrorism utan haft stora problem under en lång tid.

– Ledsen är inte ett ord som räcker till, men jag är så ledsen att min brors problem har resulterat i det här, säger systern till The Telegraph.

Åsikterna går isär om mannen

Under måndagen har polisen sökt igenom en Darren Osbornes bostad i stadsdelen Llanedeyrn i Cardiff, där han bodde med sin fru och fyra barn. Där har flera grannar känt igen Osborne från tv-bilder och ringt till polisen. Bland grannarna kan man skönja en komplex bild av den man som ska ha hyrt en bil på söndagseftermiddagen och kört de dryga 20 milen till London för att begå dådet mot muslimerna utanför moskén.

Vissa grannar beskriver honom som en vanlig familjefar som verkat artig och trevlig och tog god hand om sina barn.

– Jag kan inte tro det. Han har alltid hjälpt mig med allt, så fort jag behövt något. Jag är själv muslim, säger en granne.

Andra grannar har misstänkt att det varit dåligt med hans fru och att de har separerat. Vissa beskriver honom som aggressiv och konstig.

-Han är en ”ganska skrikig person”. Jag har ofta hört honom skrika på sin fru och barn på gatan, säger en kvinna till The Telegraph.

Kallade muslimsk granne ”inavlad”

LÄS MER: Skåpbil körde in i folkmassa: ”Alla offer var muslimer”

Osborne ska ha kallat en muslimsk grannpojke för ”inavlad” i helgen, vilket kom som en överraskning för pojkens mamma som aldrig haft problem med Osborne innan.

– Vi tänkte inte mer på det. Han (Osborne) verkade vara en normal man, normal familj, normala barn, bekymmersfri. Jag brukade se honom promenera med sina två hundar, sa pojkens mamma till The Guardian.

Anhållen för terrorbrott

Jo Stevens, parlamentsledamot från Cardiff, uppmanade människor att vara försiktiga när de skriver om Osborne på sociala medier, för att inte försvåra en kommande rättegång.

Osborne hölls efter attacken fast av civila personer på plats innan han greps av polis. Han är anhållen misstänkt för förberedelse och anstiftan till terrorbrott, samt mord och mordförsök.

LÄS MER: Här grips den misstänkte terroristen

Osborne var inte tidigare känd av säkerhetstjänsten och enligt den brittiske säkerhetsministern Ben Wallace, misstänker man att han agerade på egen hand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid Finsbury Park moské

Mer i ämnet