Foto: TTVisa alla (9)
Visa alla (9)

Skåpbil har kört in i människor i London

Uppdaterad
Publicerad

En person dödades och ett tiotal skadades när en skåpbil körde in i civila intill en moské vid Finsbury Park i norra London. Den 47-årige Darren Osborne har gripits misstänkt för mord.
Storbritanniens premiärminister Theresa May säger att händelsen utreds som en misstänkt terrorattack.

Det var strax efter midnatt som människor var på väg ut från moskén i Finsbury Park i norra London efter kvällsbönen under fastemånaden ramadan när en bil kom körande i full fart.

– Jag hoppade ur vägen, han körde rakt mot oss. Det var många människor omkring mig och alla sa åt oss att flytta på oss, säger ett vittne till BBC.

Enligt Evening Standard hade vittnen sett en person hoppa ur skåpbilen beväpnad med kniv, men enligt polisen har ingen människa påträffats knivhuggen.

Polisen vaktar gatan Seven sisters road i norra London. Foto: Daniel Leal-Olivas/TT

Föraren brottades ner

Den misstänkte Darren Osborne brottades ner av människor som höll fast honom tills polisen anlände. Han är enligt polisen 47 år gammal och bilen är registrerad i Wales enligt brittiska medier. Bilder från platsen visar när mannen grips och förs i väg till polisbilen, då han också ser ut att vinka till folkmassan. Mannens psykiska tillstånd kommer att utredas.

LÄS MER: Vittne: ”Det låg kroppar runt omkring mig”

Moskén vid Seven Sisters Road har varit känd för radikala islamister men har helt ändrat inriktning under ny ledning, rapporterar AFP. Muslimska rådet skriver i en tweet att de anser dådet vara en medveten attack på muslimer.

Människor som bor i området samlades på gatan. Foto: Yui Mok/TT

Brittisk antiterrorpolis har kopplats in i fallet vid sidan av den vanliga polisen och utreder det som ett misstänkt terrorbrott, men utredningen är fortfarande i ett mycket tidigt skede, skriver polisen i ett uttalande.

”Han svängde skarpt åt vänster”

Mohammad Abdullah, som jobbar på en budfirma, säger till Sky News att han såg skåpbilen göra en skarp vänstersväng.

– Jag tror definitivt han gjorde det avsiktligt. Han var ungefär tre bilar framför mig, körde i bussfilen och sedan skarpt åt vänster. Han körde över människor. Han bara körde rakt över, säger han.

Ett annat vittne, Abdikadar Warfa, säger till tv-kanalen att han såg en man  ligga skadad under skåpbilen.

– Han blödde. Min kompis sa att han var tvungen att lyfta skåpbilen, men jag var upptagen med att försöka hindra föraren från att fly. Min kompis sa att han hörde honom säga något, men jag hörde inte vad, säger han.

Det är fortfarande oklart hur många som skadats. Foto: Ritvik Carvalho/TT

Tidiga vittnesuppgifter gav bilden av att tre personer befunnit sig i skåpbilen, men dementerades senare av Londonpolisen.

”I det här tidiga stadiet har vi inte identifierat några andra misstänkta på platsen. Det har heller inte rapporterats om fler misstänkta till oss, men vi fortsätter utredningen”, skriver polisen på sin webbplats.

Theresa May informerad

Storbritanniens premiärminister Theresa May har blivit informerad om incidenten och säger att hennes tankar är hos ”dem som skadats i den fruktansvärda händelsen”.

Labourledaren Jeremy Corbyn har skrivit på Twitter att han är ”totalt chockad” av det som hänt.

Londons borgmästare Sadiq Khan twittrar om ”en stor händelse” i Finsbury Park och hänvisar till polis och ambulanstjänst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attacken vid Finsbury Park moské

Mer i ämnet