Minst 45 döda i översvämningar i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Iran har under de senaste veckorna drabbats av hårt ihållande regn som lett till allvarliga översvämningar i flera delar av landet. Läget är fortfarande akut och iranska myndigheter har beordrat evakuering av flera städer. Men översvämningarna kommer också att påverka Irans jordbruk och ekonomi på lång sikt.

Hittills har minst 45 personer dött i översvämningarna. Tiotusentals har förlorat sina hem och på landsbygden har många även förlorat hela sin inkomst. Enligt chefen för Irans krisenhet på jordbruksdepartementet, Seyyed Mohammad Mousavi, har översvämningarna redan kostat Iran cirka 1, 7 miljarder kronor.

70 städer ska evakueras

Enligt nyhetsbyrån Reuters har 23 av Irans 31 provinser drabbats av översvämningar. De iranska myndigheterna har utlyst nödläge i flera av landets sydvästliga provinser. I provinsen Khuzestan har myndigheterna idag beordrat evakuering av 70 städer och mindre samhällen, enligt den statliga nyhetsbyrån IRNA.

I provinsen Lorestan i västra Iran uppges läget i ett flertal städer vara kritiskt, rapporterar iransk statlig tv från regionens huvudstad Khorramabad. Enligt rapporten har vattnet på vissa ställen stigit så mycket som tre meter.

Flera områden isolerade

Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationens (IFRC) regionchef, Sarem Rezaee, uppger att man har förlorat kontakten med stora delar av regionen.

– Telefonerna funkar inte, vår radiokommunikation ligger nere... just nu vet vi ingenting om andra städer eller byar, säger han till tv-kanalen och tillägger att vägar är översvämmade och att helikoptrar haft svårt att lyfta på grund av det dåliga vädret.

”USA:s sanktioner försvårar hjälparbetet”

Enligt iranska myndigheter är flera områden i stort behov av nödhjälp men hittills har det varit svårt att nå många av dem. Enligt Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif försvårar även USA:s sanktioner hjälparbetet. I ett meddelande på twitter igår skev han så här:

”Sanktionerna har lett till att vi inte får nödvändig utrustning som exempelvis räddningshelikoptrar. Det här är inte bara ekonomisk krigsföring det är ekonomisk terrorism”.

USA:s beslut att dra sig tillbaka från kärnavtalet förra året och därmed återinföra hårda ekonomiska sanktioner mot Iran har skakat om Irans ekonomi och fått valutan att falla brant under de senaste månaderna. Att landet nu också drabbats av de värsta översvämningarna i mannaminne kan få stora konsekvenser både ekonomiskt och politiskt.

Enligt experter är anledningen till översvämningarna bland annat att Iran under de senaste åren drabbats av allvarlig torka. Något som gjort att marken inte suger upp vattnet så snabbt som den borde. Men också att iranska myndigheter inte stoppat byggnationer och lantbruk som ligger för nära floder och vattendrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.