Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Plankrasch i Kazakstan Foto: AFPVisa alla (5)
Visa alla (5)

12 döda när flygplan störtade in i byggnad i Kazakstan

Uppdaterad
Publicerad

Ett passagerarplan med 98 personer ombord störtade in i en byggnad i Kazakstan under fredagen. Minst 12 personer omkom och ett 50-tal skadades, rapporterar nyhetsbyrån AP. Planet ska ha slagit i startbanan två gånger i samband med start.

Flygplanet störtade in i ett tvåvåningshus vid flygplatsen, strax efter att det hade lyft från Almaty i Kazakstan på väg till huvudstaden Nursultan.Planet tillhör flygbolaget Bek air och är av typen Fokker 100.

– Vi har funnit två uppsättningar glidmärken från bakre delen av planet på startbanan, vilket betyder att planet har slagit i startbanan två gånger under starten, sa Roman Sklyar, Kazakhstans vice premiärminister till AP.

Enligt landets civila luftfartskommitté ska planet även ha tappat ”höjd under start och bröt igenom ett betongstaket” innan kraschen, rapporterar Reuters.

Vad som orsakade flygkraschen är dock oklart, men flygfärdskrivaren ska ha hittats och omhändertagits för utredning.

Minst tolv döda

Ombord på planet fanns 98 människor. Minst 12 personer har konstaterats döda och nästan 50 personer har skadats, rapporterar nyhetsbyrån AP och BBC med hänvisning till lokala myndigheter. Tidigare var dödssiffran 15 personer, men inrikesministeriet för den centralasiatiska nationen ändrade detta senare under dagen, skriver AP.

Enligt chefsläkaren på Almatysjukhuset har två patienter dött på sjukhuset till följd av sina skador.

Överlevaren: Planet skakade

En överlevande passagerare, Aslan Nazaraliyev, berättar för Reuters:

– Planet lutade till vänster, sedan till höger, sedan började det skaka medan det försökte stiga.

Hans Kjäll, flygsäkerhetsexpert, säger i SVT:s Morgonstudion att skakningarna kan tyda på att planet flög i för låg fart – men att det ännu är för tidigt att säga vad kraschen berodde på.

Räddningsstyrkor försöker hjälpa överlevare. Foto: Pavel Mikheyev/Reuters/TT

Kazakstans största stad

Almaty är Kazakstans största stad, med ungefär 1,5 miljoner invånare. Nursultan, där planet skulle ha landat, hette tidigare Astana. Staden döptes om efter den tidigare presidenten Nursultan Nazarbajev.

Samtliga av Bek airs flygavgångar, samt avgångar med Fokker 100-plan, i Kazakstan har ställts in i väntan på att kraschen utreds, skriver AP.

Foto: Emergency situations ministry of the republic of Kazakhstan/AP/TT
Flygplanet lyfte från Almaty i södra Kazakstan. Foto: Google earth/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer