Nästan samtliga privata hem i staden Bata har skadats, säger presidenten. Foto: Jose Luis Abecara Aguesomo/TT

Minst 98 döda efter explosionen i Ekvatorialguinea

Uppdaterad
Publicerad

Antalet döda efter söndagens explosion på en militärbas i Ekvatorialguinea är nu uppe i 98 personer. Över 600 ska ha skadats.

Explosionen som inträffade i staden Bata ska ha orsakats av vårdslös hantering av dynamit, enligt president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo. Flera militära byggnader ska ha förstörts och enligt presidenten har explosionen skadat nästan samtliga privata hem i staden.

Tv-bilder från helgen visar skadade och döda dras ut ur rasmassor. Enligt de första uppgifterna hade 15 personer omkommit men den siffran är nu uppe i 98.

Landets hälsomyndighet har tidigare varnat att många kan vara begravda i rasmassor och invånare i staden har uppmanats att donera blod.

Sammanlagt skakade fyra oavsiktliga explosioner militärbasen Nkoa Ntoma och orsakade ödeläggelse i intilliggande bostadsområden på söndagseftermiddagen. På basen är bland annat militära specialstyrkor och det paramilitära gendarmeriet stationerade.

Bata är med sina 800 000 invånare det västafrikanska landets största stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.