Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de dramatiska övervakningsbilderna från gator och restauranger när jordbävningen når Marrakech. Foto: SVT

Över 2 000 döda i jordbävning i Marocko

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig jordbävning inträffade utanför staden Marrakech i södra Marocko sent under fredagskvällen. Ett dygn efter skalvet har dödssiffran stigit till över 2 000 personer, enligt statlig tv. Landet har utlyst tre dagars landssorg, uppger kungahuset.

Jordbävningen, som hade en magnitud på 6,8, inträffade strax efter klockan 23 lokal tid i området mellan staden Marrakech och kuststaden Agadir i sydvästra Marocko.

Över 2 000 personer har dött i skalvet och ytterligare 2 000 personer har skadats, uppger statlig tv i Marocko på lördagen, och hänvisar till inrikesministeriet.

Marocko har utlyst tre dagars landssorg med anledning av förödelsen och nationsflaggan ska hissas på halv stång i hela landet. Det uppger kungahuset i ett uttalande på lördagskvällen enligt nyhetsbyrån Reuters.

Byggnader har kollapsat

Flera byggnader har kollapsat i Marrakech och människor har flytt sina hem. Många spenderade första natten ute på gatorna – vissa har fått sina hus förstörda och vissa var rädda för att gå tillbaka in.

Enligt WHO har mer än 300 000 människor i Marrakech och närliggande områden drabbats av skalvet.

Ett vittne som bor i en hårt drabbad bergsby utanför staden berättar för Reuters att de flesta husen där har förstörts.

– Våra grannar ligger under spillrorna och folk jobbar hårt för att rädda dem, säger han till Reuters under natten till lördag.

Skalvet inträffade cirka 19 kilometer under jorden och är det kraftigaste som drabbat landet på 120 år, enligt den amerikanska geologiska myndigheten USGS.

Skakningarna ska ha känts av i stora delar av landet. Även i huvudstaden Rabat cirka 30 mil från Marrakech tog oroliga invånare skydd utanför sina hem.

Få svenska charterturister

Chartersäsongen till Marocko har ännu inte kommit igång. Det fåtal svenskar som befinner sig på plats som charterturister uppges må bra.

– Vi har fyra personer i Marrakech just nu, alla mår bra och de flyger hem i dag, säger Charlotte Hellencreutz, informatör på Ving.

Det rör sig inte om en evakuering utan hemresan var planerad till i dag.

SVT har även varit i kontakt med Apollo och Air Tours som inte har några resenärer på plats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Invånare tar skydd utomhus efter att en jordbävning med magnituden 6,8 inträffat utanför Marrakesh den 9 september 2023. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.