Polisen grep flera personer i samband med manifestationen till minne av Sarah Everard. Foto: JUSTIN TALLIS/AFP

Minst fyra gripna vid minnesstund för Sarah Everard

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer greps i London under lördagskvällen när omkring tusen människor samlades för att hålla en minnesstund för mördade Sarah Everard. Nu riktas hård kritik mot polisens agerande.

Under lördagskvällen samlades omkring tusen personer för en spontan minnesstund för Sarah Everard som misstänks blivit kidnappad och mördad av en 48-årig polisman.

I samband med det misstänkta mordet gick polisen ut med en uppmaning till kvinnor i området kring Clapham Common i södra London om att inte ta promenader på egen hand och att vara försiktiga. Uppmaningen har väckt starka reaktioner i landet – och i flera delar av världen.

”Delar deras ilska”

Under lördagens minnesstund kritiserades polisens uttalande och bristen på säkerhet i södra London. Minst fyra personer greps för brott mot den allmänna ordningen och för att ha brutit mot coronarestriktioner i samband med protesterna.

Enligt källor till Reuters släpades flera personer bort från folksamlingen när polisen försökte skingra folkmassorna.

Nu riktas ny kritik mot polisen och mot insatsen som anses ha varit överdrivet våldsam. Landets inrikesminister Priti Patel har sagt att hon kräver en förklaring från polisen. Labour-ledaren Keir Starmer skriver på Twitter: ”Jag delar deras ilska och är upprörd över hur det här har hanterats av polisen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.