En satellitbild visar hur rök stiger från undervattensvulkanen Hunga veckorna innan det explosiva utbrottet i lördags. Foto: Maxar Technologies/AP

”Minst” fyra veckors reparation för Tongakabel

Uppdaterad
Publicerad

En undervattenskabel som förbinder vulkan- och tsunamidrabbade Tonga med resten av världen kommer att ta ”minst” en månad att reparera, meddelar Nya Zeelands utrikesdepartement på onsdagen.

”Det amerikanska kabelbolaget SubCom bedömer att det kommer att ta minst fyra veckor för kommunikationskabeln till Tonga att repareras”, uppger departementet i en informationsuppdatering om katastrofen som i stort sett isolerade önationen i Stilla havet från resten av världen.

Den ytterst lilla kommunikation som kunnat föras med omvärlden de senaste dagarna har skett via satellittelefoner hos utländska ambassader i huvudstaden Nuku'alofa.

Lördagens utbrott

Det var natten till i lördags svensk tid som aktiviteten hos undervattensvulkanen Hunga i Tonga ökade explosivt. Bilder från vädersatelliter visade hur ett gigantiskt svampmoln bubblade upp ur havet. Flodvågor från utbrottet svepte in och orsakade direkt förödelse i strandområden.

Nya Zeeland och Australien har båda skickat militärflyg för att dokumentera skadorna, och bilder visar hur den paradisliknande huvudön Tongatapu har förvandlats till ett grått månlandskap.

Hur mycket de boende på de öar som utgör nationen drabbats är oklart. I Tonga har tre dödsfall hittills rapporterats. Enligt myndigheterna har en 50-årig brittisk kvinna som bodde i landet mist livet sedan hon svepts iväg i vattenmassorna. I tisdags uppgavs ytterligare två personer ha omkommit.

Se bilder från utbrottet och det katastrofdrabbade området i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.