Bussen var på väg till ett koptiskt kloster och uppgifterna kommer från ärkebiskopen i staden Minya. Foto: SVT

Minst sju döda i bussattack i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

En buss på väg till ett koptiskt kloster i norra Egypten har attackerats. Enligt ärkebiskopen i staden Minya har ett stort antal personer dödats och skadats.

Minst sju personer har dödats och åtminstone dubbelt så många har skadats i en attack mot tre bussar i norra Egypten. Enligt nyhetsbyrån AP ska alla utom en av de avlidna ha tillhört samma familj.

Bussarna var på väg till ett koptiskt kloster och uppgifterna kommer från ärkebiskopen i staden Minya, som ligger längs med Nilen drygt 20 mil söder om Kairo.

Enligt AP ligger militanta islamister bakom attentatet.

Flera attacker mot Egyptens kristna befolkning

Egypten är hem för Mellanösterns största kristna befolkning och har omkring 10 miljoner kristna invånare. Den senaste tiden har både hot och attacker mot kopter ökat.

Under 2017 dödades 124 kristna i Egypten på grund av sin tro, enligt Egyptian Initiative for Personal Rights.

Bland annat attackerades en kyrka utanför Kairo i slutet av december då tio personer dödades.

Attacker mot kristna kopter i Egypten

December: Minst tio människor dödades av en beväpnad man som gick till attack mot besökare i en koptisk kyrka i Helwan-distriktet utanför Kairo. Terrorrörelsen IS tog på sig dådet.

Maj: Maskerade män stoppade en buss med kopter som var på väg mot ett kloster söder om Kairo och dödade omkring 30 personer. IS tog på sig dådet.

April: Två koptiska kyrkor, i Tanta och Alexandria, utsattes för bombdåd på palmsöndagen och sammanlagt 45 människor dödades. IS tog på sig dådet.

2016:

December: 29 personer dödades i ett självmordsdåd nära den koptiska Markuskatedralen i Kairo. IS tog på sig dådet.

Källa: AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.