En bild släppt av myndigheterna visar den sönderskjutna bussen. Foto: TT

IS tar på sig massakern på kopter i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

Terrorgruppen IS tar på sig fredagens massaker på kopter i Egypten, enligt rörelsens propagandaorgan. Det rapporterar internationella nyhetsbyråer.

Terrorgruppen IS tar på sig fredagens massaker på kopter i Egypten, enligt rörelsens propagandaorgan. Egyptens flygvapen har svarat på attacken med flygräder mot extremistläger i Libyen efter massmordet.

Styrkor lojala till den mäktige generalen Khalifa Haftar i östra Libyen har deltagit i Egyptens flygräder mot den libyska staden Derna. I ett uttalande uppges att flygräderna slog mot al-Qaida-kopplade läger på flera platser, och att de skulle följas av en markoperation.

En invånare i staden Derna säger till Reuters att kraftiga explosioner hörts, och att flera läger som används av en väpnad grupp hade träffats.

Sex läger

Derna är en av städerna där styrkorna ledda av Khalifa Haftar, en av Egyptens allierade, strider mot islamister och andra motståndare. Otaliga fraktioner kämpar om makten i Libyen. Sex extremistläger har angripits, enligt egyptiska militärkällor.

Under fredagen sköt beväpnade män ihjäl 29 kristna kopter på bussfärd i Minyaprovinsen i Egypten.

På kvällen meddelade president Abd al-Fattah al-Sisi i ett tv-tal till folket att egyptiska styrkor angripit jihadistiska träningsläger.

– Egypten kommer inte att tveka att slå till mot terrorläger var som helst, i landet och utanför det, sade han.

”Ingen säkerhet”

Åtta av offren för massakern begravdes under fredagskvällen i en fullsatt kyrka. Människor skrek ut sin sorg när åtta träkistor ställdes upp vid altaret.

LÄS MER: Sorg och vrede efter kyrkoattentat

Kristna kopter är hårt drabbade av förföljelser från sunnimuslimska extremistgrupper, som genomfört flera dödliga attacker.

En av dem som mördades var Ishak Chalabi, storebror till Samuel Chalabi, 49 år.

-Så länge säkerhetsstyrkorna inte gör sitt jobb kommer det här fortsätta, tills alla av oss är dödade, säger han, och uttrycker sin oro för nya attacker.

– Det är alltid på samma sätt. Vi kommer att få sorg, de (landets styre) kommer att säga att de beklagar det, men sedan börjar det om igen.

25-årige Hakim Hana sörjer sin kusin som föll offer i massakern.

– Det finns ingen säkerhet för oss kristna, säger han.

Dådet fördöms

Den koptiska gruppen var på väg till ett kloster när de stoppades av maskerade män som öppnade eld. Mördarna dök upp och försvann i tre flakbilar på ökenvägen. Runt 25 personer skadades också i attacken.

Analys: Oroväckande ökning av attentat mot kristna

Påve Franciskus fördömde det blodiga terrordådet mot kopterna som ”barbariskt” och manade till försoning i Egypten.

”Blodsutgjutelsen av kristna måste upphöra och alla som hjälper deras mördare måste straffas”, heter det i ett uttalande från USA:s president Donald Trump.

Fakta: Dåd mot kopter

Sedan december har 74 kopter dödats i bombdåd mot kyrkor i Kairo, Alexandria och Tanta. Med fredagens dåd uppgår antalet dödsoffer till över 100.

Exempel på terrordåd riktade mot kopter:

  •  December 2016: 29 döda i ett sprängdåd av jihadistiska självmordsbombare nära den koptiska Markuskatedralen i Kairo.
  •  April 2017: 45 döda vid attentat mot två kyrkor på palmsöndagen i Tanta och Alexandria. Terrorgruppen IS tar på sig attackerna.
  •  Maj 2017: Minst 28 döda efter skottlossning mot en grupp kopter som färdas med buss i Minyaprovinsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.