Egyptiska säkerhetsstyrkor patrullerar ett område i Minyaprovinsen efter den dödliga attacken mot kopter på väg till ett kloster. Foto: TT

Egypten hämnas massmord på kopter med flygräder

Publicerad

Styrkor lojala till den mäktige generalen Khalifa Haftar i östra Libyen uppger att de deltog i Egyptens flygräder mot den libyska staden Derna, en hämndaktion efter massmordet på kopter.

En koptisk grupp var på fredagen på väg till S:t Samuelklostret drygt 20 mil söder om Kairo. Enligt ögonvittnen stoppades fordonen som kopterna färdades i, bland annat en buss, av maskerade män som öppnade eld.

Mördarna dök upp och försvann i tre flakbilar på ökenvägen. Med kulor från automatvapen perforerade de bussen vars glasrutor splittrades. På mediespridda telefonbilder syns utspridda offer som uppenbarligen skjutits i sanden runt bussen.

LÄS MER: Blodig attack mot egyptiska kristna

Många av de döda är barn, enligt landets hälsodepartement. Runt 25 personer skadades också i attacken.

Flygräder mot al-Qaida-kopplade läger

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi kallade till ett särskilt möte med säkerhetstjänstemän, enligt landets statliga nyhetsbyrå.

På kvällen meddelade presidenten i ett tv-tal till folket att egyptiska styrkor angripit jihadistiska träningsläger.

– Egypten kommer inte att tveka att slå till mot terrorläger var som helst, i landet och utanför det.

I ett uttalande uppges att flygräderna slog mot al-Qaida-kopplade läger på flera platser, och att de skulle följas av en markoperation.

En invånare i staden Derna säger till Reuters att kraftiga explosioner hörts, och att flera läger som används av en rivaliserande militant grupp hade träffats.

Derna är en av städerna där styrkorna ledda av Khalifa Haftar, en av Egyptens allierade, har försökt ta kontrollen över islamister och andra motståndare. Otaliga fraktioner kämpar om makten i Libyen.

LÄS MER: Analys: Olycksbådande ökning av attackerna mot kristna

Över 100 döda sedan i vintras

Påve Franciskus fördömde det blodiga terrordådet mot kopterna som ”barbariskt” och manade till försoning i Egypten.

Även USA:s president Donald Trump reagerade i ett uttalande: ”Blodsutgjutelsen av kristna måste upphöra och alla som hjälper deras mördare måste straffas.”

Kristna kopter är hårt drabbad av förföljelser från sunnimuslimska extremistgrupper, som genomfört flera dödliga attacker.

LÄS MER: Sorg och vrede efter kyrkoattentat

Sedan december har 74 kopter dödats i bombdåd mot kyrkor i Kairo, Alexandria och Tanta. Med fredagens dåd uppgår antalet dödsoffer till över 100.

Fakta: Terrordåd mot kopter i Egypten

Visa

Det finns en mängd kristna minoriteter i Egypten. Koptisk-ortodoxa kyrkan är det största kristna samfundet. Även om andelen är osäker brukar det sägas att kopterna utgör runt en tiondel av Egyptens befolkning på drygt 93 miljoner. Utvandring gör att gruppen minskar.

I många år har Egyptens kristna känt sig pressade av attentat utförda av företrädare för militanta inriktningar av extrem islamism. Sedan kyrkliga ledare uttryckte stöd för militärkuppen 2013 har spänningarna ökar över religionsgränsen.

Exempel på terrordåd riktade mot kopter:

  •  December 2016: 29 döda i ett sprängdåd av jihadistiska självmordsbombare nära den koptiska Markuskatedralen i Kairo.
  •  April 2017: 45 döda vid attentat mot två kyrkor på palmsöndagen i Tanta och Alexandria. Terrorgruppen IS tar på sig attackerna.
  •  Maj 2017: Minst 28 döda efter skottlossning mot en grupp kopter som färdas med buss i Minyaprovinsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer