Katedralen i Kairo efter bombdådet i december. Foto: TT arkiv

Analys: Olycksbådande ökning av attackerna mot kristna

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ytterligare ett blodigt terrordåd har riktats mot Egyptens koptiska minoritet, som lever under allt större hot. Många kristna frågar sig bittert varför landets säkerhetsstyrkor inte skyddar dem, skriver SVT Nyheters korrespondent i Beirut.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Än en gång skakas Egypten av terrorns grymhet, och än en gång riktas attacken mot landets kristna kopter.

Ett tiotal uniformsklädda män beväpnade med maskingevär öppnade i dag eld mot en konvoj med kristna  – bland dem flera barn –  som var på väg till ett kloster i Minya söder om Kairo.

Minst 26 människor dödades och dussintals skadades. 

LÄS MER: Blodig attack mot kristna egyptier

Attackerna mot kristna i Egypten har ökat med en olycksbådande takt under det senaste halvåret.

Kopterna utgör ungefär tio procent av landets drygt 90 miljoner invånare och minoriteten har utsatts för diskriminering och våld under lång tid. Under de senaste månaderna har våldet stegrats på ett sätt som fått många kristna att ifrågasätta varför landets säkerhetsstyrkor inte kan skydda dem. 

Bomber mot kyrkor

I december dödades 28 personer i ett bombdåd mot en kyrka i Kairo. Ett par dagar senare tog IS på sig ansvaret.

I februari i år släppte terrorgruppen en propagandavideo där man uppmanade till upprepade attacker på kristna.

På Palmsöndagen i april dödades 45 människor i bombdåd riktade mot två kyrkor i Alexandria och Tanta i Nildeltat. Fler än hundra personer skadades  – och ännu en gång sade sig IS stå bakom.

Hundratals kopter har under våren lämnat sina hem på Sinaihalvön efter hot och attacker.

Öka splittringen

Terroristernas mål är att slå in en kil i det redan polariserade egyptiska samhället och öka spänningarna mellan kristna och muslimer. 

Den nuvarande koptiska påven Tawadros den andre har visat starkt stöd för Egyptens president Abdel Fattah el-Sisi som tog över makten i landet 2013.

Det stödet har också gjort de kristna till måltavlor.

Efter massakern på Muslimska brödraskapets anhängare i Kairo sommaren 2013 brändes ett stort antal kyrkor runt om i landet i vad som såg ut som hämndaktioner.

Äldsta kyrkan

Den koptiska kyrkan är Mellanösterns äldsta.

Ett exempel på diskriminering mot gruppen är svårigheten att få tillstånd att bygga kyrkor. 

Ingen grupp har ännu tagit på sig fredagens dåd, men under den senaste tiden har kritiken mot Egyptens säkerhetstsstyrkor vuxit för att landets kristna inte har skyddats mot attackerna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.