Sarah Idan, som är Miss irak och Adar Gandelsman, som är miss Israel. Foto: Skärmdump: Sarah Idan/Instagram

Miss Irak får dödshot – efter den här selfien

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på 45 år deltog Irak i årets Miss Universum-tävling. Men när årets Miss Irak la upp en selfie med årets Miss Israel fick det oväntade konsekvenser för både henne och hennes familj, skriver CNN.

Sarah Idan blev den som fick representera Irak i skönhetstävlingen som hölls för knappt en månad sedan i Las Vegas, USA. Men inför tävlingen gjorde Sarah Idan något som skulle förändra hennes liv för alltid: Hon tog en selfie med Miss Israel, Adar Gandelsman. Idan la upp den på Instagram och skrev: ”Peace and Love from Miss Iraq and Miss Israel ❤”.

– Jag sa ”låt oss ta bilden så våra länders invånare kan se att vi inte har ett problem utan faktiskt är ambassadörer för fred”.

Kort därefter fylldes kommentarsfältet med hat och dötshot. Dagen efter la Idan upp ett förtydligande på Instagram där hon skrev att hon inte stöttar staten Israel och bad om ursäkt om någon uppfattat inlägget som en attack på Palestina. Men hoten bara fortsatte.

– Dödshoten jag får online är så läskiga.

Familjen hotad

Irak och Israel har ingen diplomatisk kontakt. Både Miss Irak-organisationen och flera av Idans familjemedlemmar försökte få henne att ta bort bilden – men hon vägrade. Idan bor i Los Angeles i USA, men flera i hennes familj bor i Irak och tvingades lämna landet efter dödshoten.

– Min mamma fick panik, jag sa till henne: ”Mamma, bara stick därifrån”, berättar Idan.

”Jag grät”

Trots hoten valde Idan att delta i tävlingen – där hon inte fick någon av topplaceringarna. Hon säger till CNN att hon inte ångrar att hon lagt upp bilden, men hon känner skuldkänslor för att hennes mamma tvingats lämna Irak.

– Jag grät med min mamma och kände att det är mitt fel att hon lämnade, men hon sa ”nej, det är inte ditt fel, vi lever i ett skruvat samhälle, berättar hon.

Vågar inte återvänta

Idan har ett dubbelt medborgarskap – i Irak och USA. Trots att hennes pass i Irak snart går ut vågar hon inte återvända till landet på grund av hoten.

– Här försöker jag måla upp en bra bild om vårt land och vårt folk, men i stället får jag ett negativt gensvar. Jag har inget stöd alls från Miss Irak-organisationen och vår regering, säger Idan till CNN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.