Se protesterna på skönhetstävlingen

Här protesterar de mot våld mot kvinnor – under Miss Peru

Uppdaterad
Publicerad

Under skönhetstävlingen Miss Peru vägrade de tävlande att läsa upp sina kroppsmått – istället genomförde kvinnorna en protest på scen: Genom att läsa upp statistik på våldet mot kvinnorna i landet.

I Miss Peru är det tradition för de tävlande att presentera sig själva och sedan läsa upp byst-, midje- och höftmått. I år lät dock annorlunda när kvinnorna gick fram till mikrofonen.

– Jag heter Camila Canicoba och jag representerar Lima. Mina mått är: 2.202 rapporterade fall av kvinnomord under de senaste nio åren i mitt land, sa den första tävlande.

Kom överens med arrangören

Skönhetstävlingar i Sydamerika brukar få kritik för att vara sexistiska, enligt The Guardian. De 23 tävlande kvinnorna ville därför att årets tävlings skulle se annorlunda ut och kom överens med arrangören Jessica Newton att låta årets tävling fokusera på att belysa problemet med våld mot kvinnor.

– Mina mått är 3.114 kvinnliga offer för människohandel sedan 2014, sa Romina Lozan, som sedan vann tävlingen.

”Aldrig haft så här mycket medvetenhet”

Under programmet visade man även bilder på kvinnor som överlevt svår misshandel. I slutet berättade alla de tävlande vilka lagar de skulle ändra för att tackla problemet med mäns våld mot kvinnor.

– Vi har aldrig haft så här mycket medvetenhet om problemet förut, säger Susána Chavez, chef på Promsex, som är en organisation som jobbar för kvinnors rättigheter i Peru, till The Guardian. Enligt henne är protesten viktig då tävlingen lyckas nå ut till många fler än vad de skulle kunna lyckas med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.