Analysen av svarta lådan visar att missilerna träffade med 25 sekunders mellanrum. Foto: AP, EPA, TT

Missilerna träffade planet med 25 sekunders mellanrum

Uppdaterad
Publicerad

Alla 176 passagerare ombord på det ukrainska planet omkom när det sköts ner över Iran tidigare i år. Nu visar en analys av svart lådan att det dröjde 25 sekunder mellan de två missilträffarna – och att passagerare sannolikt var vid liv efter första träffen.

Det var den 8 januari i år som det ukrainska internationella passagerarplanet Flight 752, som precis hade lyft från Teherans internationella flygplats, sköts ned över Irans luftrum. Alla 176 passagerare ombord omkom och Irans myndigheter förnekade först all inblandning. Ombord på planet fanns 17 personer hemmahörande i Sverige.

Det visade sig senare att planet träffats av två missiler som uppges ha avfyrats av misstag, till följd av spänningarna med USA. Det efter att USA dödat den iranska toppgeneralen Qassem Soleimani några dagar tidigare.

Passagerare vid liv efter första missilen

Ett halvår senare visar nu en analys av svarta lådan att det dröjde 25 sekunder mellan att den första och andra missilen träffade planet, rapporterar Reuters.

En konversation mellan piloterna som fångats i cockpit indikerar också att passagerare var vid liv efter den första träffen.

– 19 sekunder efter att den första missilen träffat planet indikerar piloternas röster inuti cockpit att passagerare var vid liv. 25 sekunder senare träffar den andra missilen planet, säger Touraj Dehghani-Zanganeh, talesperson för landets civila flygorganisation, som har utrett händelsen.

Enligt AP uppges inte vad piloterna sade i den ljudupptagning som säkrats efter att svarta lådan skickats till Frankrike för analys tidigare i juni. Däremot konstateras att splitter tog sig in i planet vid den första träffen och att inspelningsutrustning stördes ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.