Danska försvaret pekar ut området som kan vara i riskzonen efter det misslyckade testet. Foto: Danska försvaret

Situation med misslyckat robottest i Danmark löst

Uppdaterad
Publicerad

Den danska sjöfartsmyndigheten varnade under torsdagen för att fragment från en sjömålsrobot riskerade falla i närheten av Stora Bält efter ett misslyckat robottest.

Nu meddelar försvaret att situationen är löst.

Myndigheten har under dagen genomfört ett test av en sjömålsrobot ombord på fregatten Niels Juel som ligger i hamnen Korsør.

Enligt den danska försvarsmakten riskerade roboten att oavsiktligt lämna utskjutningsrampen och man stängde all närliggande sjö- och lufttrafik.

Under torsdag kväll meddelade försvarsmakten senare att situationen blivit löst och att all trafik återöppnats.

DR:s försvarskorrespondent: ”Låter som en rutinåtgärd”

DR:s försvarskorrespondent, Mads Korsager uppgav initialt att det var svårt att tyda allvaret i händelsen, men sa till DR att försvarsmaktens ”relativt odramatiska kommunikation” tydde på att det hela rörde sig om en rutinåtgärd.

– Det låter som en rutinåtgärd. Visst är det synd att det har blivit fel på elektroniken eller mekanismen, eller vad det nu är som ligger bakom. Men jag tycker inte av tonen i pressmeddelandet som att det finns någon överhängande fara, säger han till DR.

Tidigare misslyckad övningen: ”The Woops Missile”

Det här är inte första gången som Danmark drabbas av en misslyckad robotövning. 1982 avfyrades en robot från den danska fregatten HDMS Peder Skram under en övning av misstag.

Roboten färdades 34 kilometer från fregatten innan den slutligen slog ner i ett område fullt av sommarstugor. 130 stugor i området skadades, men inga människor.

Misstaget kom sedan att bli känt som ”Hovsaroboten” – eller ”The Woops Missile”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.