FE, Danmarks motsvarighet till svenska FRA, har målmedvetet samlat in information om danska medborgare Foto: DR

Rapport: Danska underrättelsetjänsten har spionerat på danskarna

Uppdaterad
Publicerad

Dansk underrättelsetjänst har samlat in data om danska medborgare i samarbete med amerikanska NSA, rapporterar DR som tagit del av en hemlig tillsynsrapport. Beroende på hur och varför så kan verksamheten vara olaglig.

– Samarbetet är helt unikt, säger en anonym källa till DR.

FE, Danmarks motsvarighet till svenska FRA, har målmedvetet samlat in information om danska medborgare, visar en ny hemlig rapport som lämnats över till regeringen, skriver DR som tagit del av delar av dokumentet.

Insamlingen ska ha skett med hjälp av den amerikanska underrättelsetjänsten NSA som hjälpt den danska myndigheten att ta fram ett helt nytt övervakningssystem baserat på ett datacenter på Amager.

– Tidigare kunde man titta lite här och lite där. Med det nya systemet öppnade man portarna. Den största utmaningen var att hitta ett sätt att lagra all information som vällde ut, säger en annan anonym källa till DR.

Kan vara olagligt

I och med samarbetet så ska både Danmark och USA ha möjligheten att söka i stora mängder rådata som berör danska medborgare, något som danska medier tidigare rapporterat om. Det är i nuläget oklart om så har skett. Enligt DR är det även oklart exakt hur omfattande FE:s datainsamling varit.

Beroende på hur lagen ska tolkas så kan insamlingen av data vara olaglig, då FE:s uppgift är att säkra danska intressen utomlands, och då myndigheten endast får lov att samla information om danska medborgare som oavsiktligt hamnat i dess händer.

Visselblåsaren Edward Snowden, som DR pratat med, är inte överraskad av uppgifterna.

– Underrättelsetjänster gör gentlemanavtal som inte är juridiskt bindande. Det sista de vill är att bekräfta att dessa övervakningsprogram finns, säger Edward Snowden tilll DR.

Han fortsätter:

– Avtalet är att det inte ska finnas någon avsiktlig insamling av amerikanska medborgares kommunikation från den danska sidan, och att NSA inte avsiktligt kommer att samla in uppgifter om danska medborgare.

Försökt att filtrera

Enligt DR:s uppgifter så ska FE försökt att utveckla filter för att göra medborgarnas uppgifter icke-sökbara i datacentret.

Sådana metoder är mycket svåra att genomföra – om inte omöjliga, enligt experter som DR pratat med.

En utredning i saken har nu sjösatts av Danmarks försvarsminister Trine Bramsen (S), som tagit del av rapporten. Regeringen har valt att inte kommentera uppgifterna i DR.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.