Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ny mätning visar att president Joe Biden ärden minst populära presidenten i modern tid. Foto: Reuters.

Missnöjet stiger mot Biden – två felsägningar på en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har USA:s president Joe Biden blandat ihop Frankrikes nuvarande president Emmanuel Macron med den sedan länge döde presidenten François Mitterrand. Han har också blandat ihop Angela Merkel med den avlidne Helmut Kohl. Nu visar en ny mätning att Biden är den minst populära president i modern tid.

Felsägningarna den här veckan är bara två i raden från USA:s president Joe Biden – och nåt som republikanerna gärna utnyttjar i sitt kampanjande.

Presidentens popularitetssiffror har sjunkit under mandatperioden. Om man jämför med andra presidenter vid den här tiden i mandatperioden, är han nu den minst populära presidenten i modern tid.

Enligt en mätning från fivethirtyeight, är 55,7 procent av amerikanerna missnöjda med hans presidentskap.

I veckan kom också en rapport i fallet där Biden utreddes för att ha förvarat hemliga dokument i sitt garage efter sin sejour som vicepresident. Utredaren la ned åtalet och beskriver i rapporten hur Biden framstår som en ”välmenande äldre man med dåligt minne”, och tar upp att presidenten hade svårt att minnas tiden när sonen Beau gick bort.

Biden: ”Jag vet vad jag gör”

I ett uttalande på torsdagen skrädde presidenten inte orden i sin kritik mot denna del av rapporten:

– Hur i helvete vågar han ens ta upp det?

Bidens son Beau dog i hjärncancer 2015 och presidenten var märkbart upprörd när han berörde ämnet vid en extrainsatt presskonferens efter rapportens offentliggörande.

– När jag fick den frågan tänkte jag, rent krasst, att det här har de banne mig inte med att göra.

Biden sa också att det inte är något fel på hans minne.

– Jag är välmenande och jag är en äldre man. Och jag vet vad jag gör. Som president har jag fått det här landet på fötter.

Se Bidens fadäser, som gjort att väljarna funderar på presidentens ålder, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.