Två tillresta demonstranter utanför Mt. Gox:s kontor i Japan. Foto: TT

Misstänkt bitcoin-stöld på två miljarder kronor

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagen “försvann” japanska Mt. Gox från nätet. Sajten var tidigare en av de största handelsplatserna för den digitala valutan bitcoin. Bolaget bakom sajten är förtegna om orsaken till nedstängningen men läckta dokument pekar på att en enorm mängd bitcoin stulits från sajten under åratal.

Ett powerpoint-dokument som påstås föreställa planeringen kring marknadskommunikationen och åter-uppstartandet av handelsplatsen har läckt ut på nätet. Dokumentets äkthet har inte kunnat bekräftas men flera av uppgifterna i det stämmer överens med händelseutvecklingen kring bolaget.

Enligt det läckta dokumentet ska ett fel i programvaran på sajten gjort det möjligt för någon eller flera okända parter att under åratal ha stulit små summor av bitcoin löpande. Sammanlagt ska någon ha lyckats stjäla fler än 700.000 bitcoin, i skrivande stund värda närmare två och en halv miljard kronor.

Uppgifterna är dock mycket knapphändiga, och verkar inte heller stämma med utomstående bedömares uppgifter kring transaktioner i bitcoin-nätverket. Problemet har med det tidigare rapporterade så kallade ”malleability”-fenomenet. Vissa kommentatorer menar att det vore omöjligt för en sajt som Mt. Gox att ”missa” att man förlorat hundratusentals bitcoin och anklagar sajten för insiderbrott.

Medieuppgifter kring ”ras” felaktiga

Nyhetsbyrån TT rapporterar att bitcoinkursen sjunkit från 900 dollar till cirka 100 dollar i samband med nedstängningen av Mt. Gox – en uppgift som också återpublicerats av bland annat DN, men siffrorna stämmer inte.

Bitcoin handlas på många olika handelsplatser och den kurs som gällde på den nu stängda sajten räknas inte som relevant av de flesta kursbetraktare. Coindesk och Winkdex är två exempel på mer aktuella bitcoinkurser – de jämkar priset på de största handelsplatserna för bitcoin, och i skrivande stund ligger kursen kvar på mellan 500-600 dollar efter att ha tappat cirka 100 dollar under en kort period på måndagen då nyheten om Mt. Gox-nedstängningen briserade. Bitcoinkursen låg på närmare 100 dollar under större delen av 2013.

Enligt kommunikationen från Mt. Gox ska sajten starta upp igen under nytt namn, och man uttrycker också att man ämnar skydda användarnas konton på sajten. Bolagets vd Mark Karpeles uppges ha köpt domänen www.gox.com för den nya varianten av sajten, som ska öppna inom en månad.

Hur den eventuella stölden ska utredas är i dagsläget oklart. Japanska myndigheter har börjat intressera sig för ämnet efter protester utanför bolagets kontor, och bolaget har också fått motta stämningar av amerikanska klienter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bitcoin

Mer i ämnet