Misstänkt för Bryssel-attentat utlämnad till Belgien

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som misstänks ha utfört attentatet vid judiska muséet i Bryssel i maj har nu utlämnats från Frankrike till Belgien.

Belgiska polisen bekräftar att den misstänkte mannen, som är fransk medborgare, anlänt till Belgien och ska förhöras.

Mannen tros ha gått in på museet och öppnat eld och dödat ett israeliskt par och en fransyska i maj i år. En belgisk frivilligarbetare på museet skottskadades och avled två veckor senare.

Mannen ska ha stridit med jihadister i Syrien och dådet väckte oro för ökat antisemitiskt våld och för fler terrordåd som utförs av Syrienveteraner.

Den misstänkte greps i Marseille i södra Frankrike när han gick av en buss som kom från Bryssel. Han hade då bland annat en kalasjnikov och revolver av samma typ som användes vid attentatet.

Enligt den franska åklagare, som har haft hand om fallet, har den 29-årige mannen tillbringat mer än ett år i Syrien. Han misstänks ha anslutit sig till de radikala islamisterna i terrororganisationen Isis, skriver tidningen Le Figaro.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.