Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör amerikanska försvarsforskaren om den misstänkta kinesiska spionballongen som skapat stor uppståndelse i USA. Foto: Larry Mayer/AP/TT

Kina ber om ursäkt för misstänkta övervakningsballongen

Uppdaterad
Publicerad

En stor luftballong upptäcktes när den flög över bland annat Montana i USA. Amerikanska myndigheter misstänker att det rör sig om en kinesisk övervakningsballong, rapporterar BBC.

Övervakningsballongen har flugit över flera ”känsliga platser” de senaste dagarna, enligt BBC. Den flyger på en högre höjd än den kommersiella flygtrafiken och myndigheterna har inte velat skjuta ned den med risk för att skada människor på marken.

Enligt kanadensiska myndigheter ska luftballongen först ha flugit över de Aleutiska öarna i Alaska, sedan över Kanada innan det synts till över staden Billings i Montana i nordvästra USA på onsdagen.

Svävar över Kansas

Senaste rapporten om ballongen har kommit från nordöstra Kansas, skriver rebublikanen och amerikanska senatorn Jerry Moran i ett inlägg på Twitter på fredagskvällen. I och med att den rör sig över centrala delar av USA har Moran också kopplat in försvarsdepartementet Pentagon, skriver han.

Det här skedde bara dagar innan USA:s utrikesminister Antony Blinkens planerade besök i Peking. John Parachini, senior försvarsforskare på RAND Corporation, säger till Reuters att sammanträffandet är olyckligt.

– Antingen så är det en provokation från Kina. Det vore ett misstag, eller så är det bara ett standardförfarande.

På fredagen kom beskedet att Antony Blinken nu skjuter upp sin resa till Kina som var planerad till nästa vecka.

Kina manade till lugn

Mao Ning, talesperson för Kinas utrikesdepartement har meddelat att Kina undersöker vad som har hänt, och har samtidigt manat till lugn.

Senare under fredagen bad Kina i ett uttalande från utrikesdepartementet om ursäkt. Man meddelade enligt Reuters att ballongen förirrat sig in över amerikanskt luftrum och att ballongen används för forskning och vetenskapliga och meteorologiska ändamål. Kina uppger också att man vill fortsätta dialogen med USA om den uppkomna situationen.

En representant för det amerikanska försvaret säger, enligt BBC att det inte finns tecken på något signifikant ökat hot mot att amerikansk underrättelse äventyras då myndigheterna vet exakt var ballongen befinner sig och var den flyger.

Enligt en beskrivning från The Guardian består en spionballong av spionutrustning, exempelvis en kamera, som fästs under ballongen, som sedan flyger över ett givet område med hjälp av vinden. Utrustningen kan även innehålla en radar och drivas med hjälp av solceller.

Vanligtvis befinner sig ballonger av den här typen på en höjd mellan 24 000 och 37 000 meter, vilket är många gånger högre än den kommersiella flygtrafiken, som sällan flyger högre än 12 000 meter.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.