Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA:s president Joe Biden träffar Kinas Xi Jinping vid G20-mötet i Nusa Dua på indonesiska Bali. Foto: Alex Brandon/AP/TT

Biden möter Xi: ”Så trevligt att se er”

Uppdaterad
Publicerad

Joe Biden och Xi Jinping har skakat hand inför dagens möte, som utgör det första ledarna emellan sedan Biden blev president.

Det blåser kalla vindar under mötet, och bedömare har låga förväntningar på eventuella resultat.

USA:s president uppges också säga till sin kinesiske kollega att han hoppas undvika en konflikt mellan länderna och att de ”måste hitta rätt riktning” för relationen.

– Så trevligt att se er, säger Biden till Xi enligt nyhetsbyrån AP.

Xi säger å sin sida att han är redo för ett uppriktigt samtal med Biden om strategiska frågor.

Rivaliteten mellan världens två största ekonomier blir alltmer påtaglig för varje dag som går. Bedömare drar paralleller till historiska toppmöten – Jalta och Potsdam 1945, då segrarna i andra världskriget möttes, samt Jimmy Carters och Leonid Brezjnevs träff i Wien 1979. Andra experter tonar kraftigt ned förväntningarna inför dagens träff, som sker på sidlinjen av G20-mötet på Balis sydspets. Efter månader av pikar och direkta hot parterna emellan tros de få svårt att nå någon gyllene medelväg, skriver Politico.

Dålig relation

Inför mötet har Biden sagt att han planerar att sätta press på Xi angående Taiwan, handel och Kinas växande kärnvapenarsenal. Biden – som i onsdags uppgav att han ”inte är redo för några grundläggande  eftergifter” – tros också pressa Kina om de senaste veckornas nordkoreanska robottester.

Den kinesiska sidan har varit lika orubblig.

– Vi kommer bestämt att försvara vår suveränitet, säkerhet och våra utvecklingsmässiga intressen, sade Zhao Lijian, talesperson vid Kinas utrikesdepartement, under en pressträff i fredags.

Vita huset har sagt att målet med mötet är att ”lägga ett golv för relationen”, vilket tolkats som ett medgivande kring exakt hur eländig relationen de facto är.

– Det är två regeringar som är lika kränkta av varandra och som tävlar om vilken sida som är mest självgod, säger Chas Freeman, tidigare biträdande chef vid USA:s ambassad i Peking, till Politico.

Känner varandra väl

Båda ledarna är också uppmuntrade av färska framgångar på hemmaplan – Biden av resultatet i mellanårsvalet och Xi av den tredje mandatperiod som han säkrade efter Kommunistpartiets kongress i oktober – och tros därmed inte se några skäl att backa från sina respektive ståndpunkter.

Biden och Xi har dock känt varandra i många år. I förra veckan ståtade den amerikanske presidenten med att han tillbringat ”mer än 78 timmar” med Xi när Biden var vicepresident under Barack Obama.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.