En slaktare hanterar kött godkänt av brasilianska myndigheter, inom en rad företag som processar och förpackar kött i landet misstänker polisen att ett omfattande fusk pågår. Foto: TT / Reuters

Misstänkt köttskandal i Brasilien – mutar ut ruttet kött på export

Uppdaterad
Publicerad

En jättelik köttskandal är på väg att rullas upp i Brasilien. Under fredagen slog polis till mot några av världens största företag inom köttindustrin. Företagen anklagas för att ha mutat sig till möjligheten att kunna skicka ut bland annat ruttet kött på marknaden,

Operation ”Svagt kött” inleddes tidigt på fredagsmorgonen, på totalt 194 olika platser runtom i Brasilien. Polisen i landet har under två års tid jobbat med en omfattande utredning gällande misstankar om korruption inom köttindustrin, rapporterar BBC.

De inblandade företagen misstänks ha mutat tjänstemän och politiker i utbyte mot fusk produkter. Fusket har bland annat bestått i att företagen använt ruttet kött i processade köttprodukter och att partier med kyckling där det finns spår av salmonella släpps iväg på export.

Den federala polisen i Brasilien säger sig ha bevis för minst 40 incidenter. Det handlar om tillfällen då företrädare för olika köttpackningsföretag ska ha mutat inspektörer och politiker för att undvika risken att fastna i kontroller.

Ruttet kött och salmonella på export

”De (företagen) har använt syra och andra kemikalier för att maskera den delen av produkten. I vissa fall ha det använts cancerframkallande ämnen”, säger polisen i ett uttalande, enligt BBC.

I partier med kyckling, som packats och skickats på export, har spår av salmonella funnits. Detta har dock inte rapporterats. För att maximera vinst på sina kycklingprodukter ska vissa företag ha fyllt ut kycklingkött med allt från potatis till vatten och kartong.

Skandalen är alltså inte endast en brasiliansk angelägenhet, enligt polisen. En utredare säger till nyhetsbyrån Reuters att vissa av de misstänkta företagen har manipulerat de typer av certifikat som krävs för att få exportera kött till den europeiska marknaden.

Polisen: Bevis för 40 olika incidenter

Tre fabriker har stängts omedelbart, och ytterligare 21 stycken granskas nu inom ramen för utredningen. Totalt tre person från kycklingjätten BRF, en anställd hos nötköttsgiganten JBS och 20 myndighetspersoner har gripits efter fredagsmorgonens räd.

Exakt hur många personer som misstänks i härvan är dock något oklart. Enligt BBC har myndigheterna stängt av totalt 33 personer till följd av operation ”Svagt kött”.

JBS är störst i världen inom processat och packat nötkött – företaget arbetar även med kyckling, som i den här fabriken i Samambaia, nära huvudstaden Brasilia. Foto: TT

Jordbruksministern kallar till sig ambassadörer

Enligt BBC kommer den brasilianske jordbruksministern, Blairo Maggi, att träffa en rad utländska ambassadörer på måndag för att diskutera skandalen. Möjligtvis hoppas Maggi kunna lugna sina internationella kollegor, och samtidigt rädda något av det anseende som nationens har som global köttexportör.

Företag i Brasilien exporterar varje år kött motsvarande cirka 105 miljarder svenska kronor, enligt Reuters. När det kommer till export av rött kött är Brasilien störst i hela världen.

Nötköttsgiganten JBS bekräftar att man varit ett av målen under fredagmorgonens polisräd, men säger i ett uttalande att man följer en rigorös säkerhetsstandard och regler för sanitet. Företaget poängterar även att ingen av deras högsta chefer gripits.

En av världens största aktörer i kycklingkött-branschen är brasilianska BRF, här är företagets fabrik i Chapeco. Foto: TT / AFP Photo / Nelson Almeida

BRF bekräftar att tre anställda gripits. Bolaget nekar dock till att ha brutit mot reglerna, och säger att man precis som JBS kommer att samarbeta med utredningen.

Åklagare: Mutpengar har nått regeringen

Hur högt upp i det brasilianska samhället skandalen når återstår att se. Få detaljer om hur korruptionen, fusket och snusket ska ha gått till rent praktiskt finns återgivna hos såväl företag som myndigheter.

En åklagare, som BBC hänvisar till, hävdar att mutverksamheten inom Brasiliens köttindustri har nått ända upp till regeringsnivå, och pengar ska ha nått de båda styrande partierna PP och PMDB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer