Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: AP

Misstänkta krigsbrott i ukrainsk by – flera döda hittade

Uppdaterad
Publicerad

Ryska trupper har lämnat byn Zaliznytjne i östra Ukraina efter en ukrainsk motoffensiv. Först nu är det möjligt att undersöka hur hårt invånarna drabbats av ockupationen, och misstänkta krigsbrott har börjat utredas.

– Ryssarna var här på morgonen. Runt lunchtid så började de plötsligt skjuta vilt och sprang iväg, skyndade iväg i stridsvagnar och beväpnade fordon, berättar byinvånaren Dmytro Hrushchenko för nyhetsbyrån AP. 

Krigsbrott kommer att utredas då flera döda kroppar har hittats i området. Bland annat en säkerhetsvakt som misstänks ha skjutits till döds vid en industrianläggning redan i februari när ryska soldater först kom till byn. Två andra kroppar fördes också bort för att undersökas. Det rör sig om två män som uppges ha blivit skjutna och sedan hittats av grannar som begravt dem i sin trädgård. 

Kriget i Ukraina

Trots att Zaliznytjne nu blivit befriad från ockupationen så är inte svårigheterna över.

Hör invånarna berätta i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet