Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen som sköt Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe använde vad som beskrivs som ett egentillverkat vapen. Foto: Hiro Komae/AP/TT samt Eugene Hoshiko/AP/TT

Skytten ville använda sprängmedel

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen sköts Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe till döds under ett kampanjtal. Polisen grep snabbt en 41-årig man som misstänks ha byggt mordvapnet med delar som han inhandlat online. Nu säger skytten att han ämnat döda premiärministern tre timmar tidigare samma dag.

Klockan 11.30 lokal tid sköts Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe till döds under ett kampanjtal inför det stundande parlamentsvalet. Japanska medier rapporterar att han träffades av två skott i ryggen och att han avled på sjukhus samma dag.

I samband med dådet kunde en misstänkt skytt gripas. Under fredagen erkände skytten att det var han som utfört dådet. Det här vet vi om gärningsmannen och mordvapnet:

  • Den misstänkte skytten ska vara 41 år och hemmahörande i Nara. Han ska ha arbetat i den japanska flottan i tre år fram till omkring 2005, men är i dag arbetslös. Under en presskonferens på fredagen beskriver Naras polis honom som lugn men känslokall när han utfrågas om dådet. Tidigare kollegor beskriver honom som en person som hållit sig för sig själv.  
  • Det misstänkta gärningsvapnet sågs ligga på brottsplatsen efter gripandet och ska vara egentillverkat. Det uppges bestå av en mängd olika material, bland annat metall och trä och påminner till utseendet om ett kort hagelgevär. Polis undersöker om vapnet kan ha 3D-printats och om delarna till vapnet har inhandlats på internet. Även kulorna som använts vid dådet misstänks vara egentillverkade.  
  • Under utfrågningar med polis säger gärningsmannen att han avsett att döda Shinzo Abe med hjälp av sprängmedel under ett event i Okoyama som ägde rum tre timmar tidigare samma dag. – Jag tänkte döda honom i Okayama, men sedan såg jag säkerheten vid entrén och kände att det skulle bli svårt att ta sig in, säger han till utredare enligt NHK. Det framkommer även att den misstänkte hyser agg mot en ”specifik organisation” som han menar att Shinzo Abe har varit med i. Man har inte kunnat bekräfta om den sagda organisationen faktiskt existerar eller om den tidigare premiärministern varit medlem.  
  • När gärningsmannens hem genomsökts fann man fler egentillverkade vapen och sprängmedel. Boende i området har nu evakuerats från platsen uppger polisen under fredagens presskonferens.  

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Japans premiärminister Shinzo Abe fördömer Nordkoreas förmodade kärnvapentest Foto: Takaki Yajima / AP / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.