Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se detaljerna i klippet som publicerats av terrorsekten IS stämmer överens med bilder som spridits i sociala medier. Varning för obehagliga bilder. Foto: video publicerad av terrorsekten IS/Telegram

Misstänkta terroristerna utsatta för tortyr

Uppdaterad
Publicerad

Bilder sprids av när de misstänkta som greps efter terrordådet i Moskva blir utsatta för tortyr. SVT Nyheter kan verifiera att männens kläder stämmer överens med de som terroristerna bär i Islamiska statens egen film från massakern.

Minst 137 personer dödades i det blodiga attentatet mot Crocus City Hall utanför Moskva på fredagen. Elva personer har gripits för inblandning i dådet och fyra har pekats ut som direkt ansvariga.

Dessa fyra har häktats misstänkta för terrorattacken, rapporterar ryska medier. Samtliga uppges komma från Tadzjikistan. Två av dem har förklarat sig skyldiga.

Terrorattack i Moskva

Männen hade båda blåtiror och torkat blod i sina ansikten. Filmklipp som visar hur de som gripits för dådet torteras har publicerats av en rad ryska medier, däribland den Kremlvänliga nyhetskanalen Baza.

Putin pekar på Ukraina

Terrorsekten IS har tagit på sig ansvaret för dådet och har publicerat ett videoklipp som spelats in av gärningsmännen själva under attacken.

Men ryska statsmedier och president Putin har under helgen betonat en påstådd koppling mellan terroristerna och Ukraina. Putin har hävdat att de fyra misstänkta försökte fly till Ukraina efter dådet och att ett ”fönster” väntade på dem vid gränsen, något som förnekats med kraft av Ukraina.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kommenterar Martin Kragh, biträdande chef på Centrum för Östeuropastudier, våldet mot de utpekade terroristerna. Foto: Agenda

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Moskva

Mer i ämnet