Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Champions League, fotbolls-EM och OS i Paris i sommar lyfts som möjliga mål för IS – hör experterna om terrororganisationens interna budskap och agerande. Foto: EPA/Rodrigo Jimenez

Så planerar IS dåd i Europa: ”Uppmanar sina anhängare att attackera stora folksamlingar”

Uppdaterad
Publicerad

Säkerheten i Paris ska förstärkas avsevärt inför onsdagens Champions League-match mellan Paris SG och Barcelona. Detta efter hot från terrorgruppen IS.

– Man kan redan nu se att IS skickar ut meddelanden och affischer som uppmanar till attacker under bland annat sportevenemang i Europa, säger jihadistexperten Mina Al-Lami.

I veckan spelas fyra kvartsfinaler i Champions League. Samtliga har hotats av terrorgruppen IS.

”Uefa är medveten om påstådda terroristhot mot veckans Champions League-matcher och har nära kontakt med myndigheterna”, skriver förbundet i ett uttalande. Alla matcher är fortsatt planerade att genomföras, med lämpliga säkerhetsarrangemang.

Terrorattack i Moskva

Hotet kommer bara några veckor efter attacken mot Crocus city hall i Moskva, där över 100 personer dödades, och som IS-grenen IS Khorasan har tagit på sig.

”Döda dem var du än hittar dem”

Gruppen, som också kallas IS-K, tog form kring Afghanistan runt 2015 och har samma ideologi som IS i stort. Efter att under flera år ha utfört hundratals attacker riktade mot talibanerna, ändrade gruppen taktik 2022 och började utföra attacker riktade mot andra länder.

I januari lanserade IS en form av global ”kampanj” med titeln ”Döda dem var du än hittar dem”, där anhängare uppmanas utföra attacker mot stora folksamlingar och mötesplatser i västvärlden – som en hämnd för människorna som har dödats i Gaza, berättar Mina Al-Lami, jihadistexpert på BBC, i SVT:s Utrikesbyrån.

– Oron i år är att vi har två stora sportevenemang i Europa, fotbolls-EM och OS i Paris i sommar, som jihadisterna håller ett öga på. Redan nu kan man se att de skickar ut meddelanden och affischer som uppmanar till attacker.

Inga hot mot ESC

Ett evenemang som väckt oro kring eventuella säkerhetshot är Eurovision song contest i Malmö. Båda experter som Utrikesbyrån har talat med säger att de inte känner till specifika hot mot årets tävling – men att risken ändå kvarstår.

– I extremistiska islamistiska kretsar har det förekommit negativ propaganda mot ESC då den ses som en symbol för vad dessa extremister ser som den dekadenta västerländska kulturen, säger Hans-Jakob Schindler, IS-expert i FN:s säkerhetsråd.

Se hela Utrikesbyråns ”IS: Återkomsten” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Moskva

Mer i ämnet